A német rohamrendőrség csillapította a Münchenben lázongó román szavazókat

Egy egyszerű, adminisztratív húzással és egy brassói román rendőrrel.
Hirdetés

München volt az egyik legdurvábban eldugult külképviselet, napközben ezrek álltak sorban, hogy szavazhassanak. Az este kilenc órai urnazárás közeledtével a sorbanállás spontán tüntetéssé alakult a szavazás megrendezésének módja ellen, közvetítette Facebook-oldalán Vlad Ursulean újságíró, aki egész nap ott tartózkodott.

A feszültség növekedése miatt kiszálltak a helyszínre a német rohamrendőrök, akik Ursulean szerint azt találták ki, hogy körbekordonozták a még nem szavazott tömeget, és úgy tekintik, hogy így mindenki a konzulátus területén tartózkodik, vagyis szavazhat. A szabály ugyanis az, hogy azok szavazhatnak 9 óra után, akik 9-kor még a szavazókörzet területén tartózkodnak.

Ursulean szerint a kedélyek megnyugtatásában nagy szerepet játszott az egyik rohamrendőr, aki – brassói lévén – románul szólt a háborgó tömeghez.

Van aki már nyolc órája áll sorban, hogy szavazhasson, de sokan feladták napközben, és inkább elmentek.

Hasonló helyzet alakult ki napközben Valenciában, Amsterdamban, Hágában, Stuttgartban, Londonban, Lutonban és több más nyugat-európai városban. Bukarestben több százan gyűltek össze a Victoria-téren, hogy a kormány székhelye előtt követeljék, hogy a kormány engedje szavazni a nyugat-európai városokban voksolásra váró román állampolgárokat.

Hirdetés

Kolozsváron tucatnyian gyűltek össze a memorandisták emlékharangjánál, és szimbolikus sort formáltak.

Klaus Iohannis államfő a kormány lemondását kérte urnazárás utáni beszédében többek között a határon túli szavazás katasztrofális lebonyolítása miatt. A PNL és az USR-PLUS szövetség Teodor Meleșcanu külügyminiszter távozását követeli, a PNL büntetőfeljelentést is tett a határon túl élő románok szavazati jogának elszabotálása miatt.

 

Hirdetés