Kölcsey-emlékházat adtak át Sződemeteren

Kölcseyt és a Himnuszt idéző kiállítás, étkezde és diákszállás fogadja az odalátogatókat.
Hirdetés

Ünnepélyesen felavatták ma a magyar állami támogatással felépített Kölcsey Ferenc-emlékházat és a román vallásügyi államtitkárság támogatásával felújított református templomot a Szatmár megyei Sződemeteren. A falunak ma 43 magyar lakosa van, de az ünnepségre több százan gyűltek össze Kölcsey Ferenc szülőfalujában, írja az MTI. 

A szabadban tartott hálaadó istentiszteleten Balog Zoltán lelkész, miniszterelnöki biztos hirdette az igét, aki szerint amikor határok, véleménykülönbségek szaggatják szét a magyarságot, a Kölcsey által írt Himnusz, az Isten, áldd meg a magyart mindenkit egyesít, még a nem vallásosakat is. 

A Kölcsey-emlékház a költő dédnagyanyja által építtetett református templom szomszédságában épült fel. Földszintjén a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezett be kiállítást, melynek egyik terme a szerzőt, másik a Himnuszt idézi. Az épület alagsorában 24 fő kiszolgálására alkalmas étkezdét, emeletén diákszállást alakítottak ki.   

A szombati eseményre Nagykárolyból Sződemeterre hozták azt az egyházi anyakönyvet, amelybe 1790. augusztus 9-én bevezették Kölcsey Ferenc megkeresztelését. Pakulár István lelkész az MTI-nek elmondta: a kiállítás berendezése volt a legfontosabb feladat, hiszen Sződemeter a világ minden tájáról vonzza a magyarokat, és most már van egy hely, ahol fogadni lehet őket, ahol Kölcsey emlékét lehet idézni. Egyelőre telefonos bejelentkezés alapján fogadják a vendégeket, de hamarosan kikerül az órarend is az emlékház ajtajára.

A sződemeteri templom és a Kölcsey-emlékház

Hirdetés

A sződemeteri templom és a Kölcsey-emlékház 2019 márciusában. A kép forrása: kolcsey.org

 

Hirdetés