Ledobja a kampány-atombombát az RMDSZ? FRISSÍTÉS: Igen!

Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Nem támogatja mától az RMDSZ a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem.

„A magunk részéről az együttműködési protokollumot a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintjük” – írja csütörtök délután közzétett állásfoglalásában Kelemen Hunor RMDSZ-elnök (kiemelés tőlünk, mert ez egy fontos részlet: lehetséges, hogy ha a helyzet rendeződik, az RMDSZ már nem tekinti okafogyottnak a protokollumot, vagyis akár folytatódhat is az együttműködés – a szerk.).

Az RMDSZ lépésének oka – írja Kelemen –, az úzvölgyi temető ügye. Pontosabban az, hogy a kormány nem tett határozott lépéseket, hogy megakadályozza a helyzet elmérgesedését. A temető megrongálásáért, a sírgyalázásért és az etnikai feszültségkeltésért senkit nem vontak felelősségre és az ügyet kirobbantó dormánfalvi polgármester ellen sem indult eljárás. Ráadásul csütörtök reggel a rendőrség házkutatást tartott a csíkszentmártoni alpolgármesternél.

„A kormánytól továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek”.

 

Korábban írtuk:

Az RMDSZ arra készül, hogy egyoldalúan felbontsa a PSD-ALDE-val kötött együttműködési megállapodást – erről egyelőre csak megnevezetlen politikai forrásokból származó értesülések vannak, viszont több bukaresti portál is egybehangzóan állítja.

Hirdetés

A Hotnews megkeresésére Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető

sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést,

csak annyit mondott: „hallgatok”. Tánczos Barna képviselő kicsit bővebben fogalmazott: „a döntéseket az RMDSZ vezető testületei hozzák majd meg”.

A portál úgy tudja, a mai nap folyamán várható bejelentés az ügyben.

Mind a Hotnews, mind a G4media szerint ahhoz lehet köze az állítólagos lépésnek, hogy a hatóságok csütörtök reggel házkutatásokat tartottak az úzvölgyi temetőben történtek miatt és bekísérték a rendőrségre László Antal csíkszentmártoni alpolgármestert.

A Hotnews azt is tudni véli, hogy az RMDSZ mindenképpen felbontotta volna a protokollumot, de csak az EP-választás után.

Az viszont tény, hogy a kampány utolsó napjaiban

jól fogna az RMDSZ-nek, ha bejelenthetné, hogy megszakítja együttműködését a PSD-vel.

Az erdélyi magyarok egy része ugyanis épp amiatt bírálja az RMDSZ-t (és fordul az USR-PLUS felé), hogy a szövetség együttműködik a kompromittálódott PSD-vel, például az igazságügyi törvények igen vitatott módosításában. A legutóbbi közvélemény-kutatások eredménye sem túl vidám az RMDSZ számára és a vasárnapi választási jelenlét is magasnak ígérkezik, ami szintén kedvezőtlen a szövetség jelöltjei által elérhető szavazati arány szempontjából, magyarán: fennáll a veszélye, hogy az RMDSZ nem ugorja meg az 5 százalékos küszöböt.

Hirdetés