Mutatjuk, hol jönnek-mennek majd a medvék az épülő autópályán

Mert nem lesz ám átjárásuk akárhol.
Hirdetés

Úgy tűnik, még a román hatóságok is tanulnak a hibáikból. Ezt a következtetést abból vagyunk kénytelenek levonni, hogy a hírek szerint nem akarják megismételni a dél-erdélyi autópályán történt medvebaleseteket. Ahol a nagyvadak úgy ugranak át a nekik épített kerítésen, mintha nem is lenne.

Nagyszeben–Szászsebes között már három nagyvadat ütöttek el eddig az autósok, miután azok rámerészkedtek a sztrádára.

Nem tehetnek mást, a gyorsút épp a vándorlási útvonalukra épült,

és a román autópálya-szakértők elfelejtettek átjárót építeni a számukra. Remélhetőleg az épülő Lugos–Déva sztrádán nem lesznek hasonló gondok, itt több zöld folyosó is készül. Az első a 2-es szakaszon épült, ITT írtunk róla, és most a 3-as szakaszon, a Hunyad megyei Holgya (Holdea) közelében is elkészült két újabb ökodukt.

Egyenként száz méter szélesek, és félkilométerre találhatók egymástól. Hogy barátságosabbá tegyék őket a medvék számára, az alattuk lévő alagutakat hangszigetelték is. Az Adevărul helyszínen készült videóját ITT lehet megnézni.

Hirdetés

A 21 kilométeres autópálya-szakaszt egyébként

már teljes egészében leaszfaltozták és a tervek szerint a nyáron fel is avatják.

Ideje is, 2014 tavaszán kezdték el építeni, és már 2016-ban át kellett volna vágni a szalagot. A legoptimistább forgatókönyv szerint idén adják át a száz kilométeres sztráda 4-es, Marosillye és Déva közötti szakaszát is.

Hirdetés