Miért szívnak a zenerajongók (is) amiatt, hogy nincs autópálya Budapest és Bukarest között?

A legnagyobb világsztárok közül kevesen és ritkán jutnak el Romániába, de nem azért, mert nem akarnak: az autópályák és az ideális fellépőhelyszínek hiánya ijeszti el Bonót, Beyoncét és társait.
Hirdetés

Az már senkinek sem újdonság, hogy az elszalasztott lehetőségek országában élünk, de azt azért továbbra is nehéz feldolgozni, hogy miért épp mi, miért ebben az emberöltőnyi időben maradunk le annyi mindenről, ami egy határral odébb szinte hétköznapi rutinnak számít.

Románia enyhén szólva nem a legideálisabb élőhely egy olyan zenerajongó számára, aki szívesen megnézné hazai pályán azokat az igazán nagy megaprodukciókat, amelyek évtizedek óta meghatározzák a poptörténelem alakulását, stadionokat töltenek meg szerte a világon. Vagy ha néha van rá lehetőség, akkor miért ilyen későn és miért ennyire ritkán?

           Megagiga élmény: a Depeche Mode 2017 nyarán lépett fel Kolozsváron. 

A válasz Guido Janssens belga származású, Romániában élő koncertszervező szerint nagyon egyszerű:

a szerény infrastruktúra miatt szívunk mindannyian, akik szívesen elmennénk például a U2 vagy Beyoncé koncertjére.

Az autópályák hiánya miatt ugyanis nehéz megoldani, hogy egy Budapesten fellépő szupersztár 20-30 kamionnyi felszerelése eljusson Bukarestbe. Szemben a példaként sokszor emlegetett nyugat-európai helyszínekkel, ahol sokkal rövidebb idő alatt, sokkal kevesebb erőfeszítéssel elő tudják készíteni a gigabulikat.

A Pressone.ro portálnak nyilatkozó Guido Janssens – aki többek közt a gernyeszegi Awake fesztivált is tető alá hozta – úgy számol, hogy Románia 14 évvel ezelőtt kapcsolódott be a megasztár-vérkeringésbe, amikor a Depeche Mode először koncertezett Bukarestben, de azóta sem könnyű idecsalogatni a legnagyobb kaliberű produkciókat. „Egy menedzser számára a hatékonyság az első számú jelszó. Hogyan magyarázzuk el neki, hogy 12-13 órát kell utaztatni a felszerelést?

Ezért van az, hogy nagyon-nagyon ritkán jut el hozzánk egy igazi szupersztár, ráadásul sokkal drágábban, mint mondjuk Németországba, mivel a kiadások jóval nagyobbak”

– foglalja össze a lényeget Janssens, aki Roger Waters-t, a Red Hot Chili Peppers-t, Madonnát, Lady Gagát és a Depeche Mode-ot mégis meg tudta győzni, hogy érdemes mifelénk fellépni. A nagy lényeg az, hogy ha lenne autópálya Budapest és Bukarest között, minden másképp lenne. 

Hirdetés

Roger Waters-koncert Bukarestben, 2013-ban. Ez volt a legdrágább produkció, ami valaha eljutott Romániába. 

A másik nagy problémát a szakember szerint a megfelelő koncerthelyszínek hiánya jelenti:

nincs akkora koncertterem, ahová egy U2 beférne, a bukaresti Nemzeti Arénát, az ország legnagyobb stadionját pedig nagyon ritkán lehet kibérelni

a focicsapatok programja miatt – emiatt is elúszott pár igazán nagy buli. Ráadásul a megépítésekor természetesen senkit nem kérdeztek meg arról, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy egy kamion vagy egy emelődaru beférjen.

Kolozsvár több szempontból is előnyben van, mivel közelebb van Bécshez és Budapesthez,

s bár fellépett itt többek közt a Depeche Mode, Lenny Kravitz, Sting és a Dream Theater is, Guido Janssens elárulta, volt már olyan előadó, aki leszögezte, vidéki városban nem szívesen lépne fel. „De Kolozsvár rohamosan fejlődik gazdaságilag, a városban épült egy új stadion és egy multifunkcionális sportcsarnok, az ország legsikeresebb fesztiváljának is helyet ad, szóval egyre valószínűbb, hogy Kolozsvár lesz az új Bukarest a nagyobb kaliberű koncertek szempontjából!”  

Hirdetés