Ennyi ázsiai és afrikai dolgozik jelenleg Romániában

Már a hivatalos adatok szerint, az idegenforgalomban és az építőiparban.
Hirdetés

Az egyre nagyobb munkaerő-hiány miatt – naná, ha több mint négymillió román állampolgár Nyugat-Európában dolgozik – egyre több, az Európai Unión kívüli vendégmunkásra van szükségük a romániai vállalkozóknak. 

És az EU-n kívüli itt már más kontinenst jelent: számos olyan munkáltató van, aki Afrikáig vagy akár Ázsiáig is elmegy, hogy munkaerőt toborozzon.

A Pro Tv román kereskedelmi csatorna riportjából kiderül, hogy a hivatalos adatok szerint jelenleg mintegy nyolcezer ázsiai és afrikai dolgozik vendégmunkásként a vendéglőkben, szállodákban és építőtelepeken.

Először pakisztániak, vietnamiak és nepáliak érkeztek, de most indiaiak és nigériaiak is jönnek.

Vagyis inkább hozzák őket: a munkáltatók egy része hajlandó az utazásukat, a szállásukat és az étkezésüket is fizetni, ha kétéves szerződést kötnek velük.

A vállalkozók nagy része ugyanis már nagyon megunta, hogy hiába keres hazai munkaerőt.

Egy 40 fős indiai csoport például egy brassói építkezésre érkezett dolgozni. Egyikük elmondta: korábban Abu Dzabiban dolgozott, de a kétéves romániai szerződésnek jobban örül, mert mégiscsak Európáról van szó.

A munkáltatók vagy képviselőik személyesen mentek értük Indiába, és havi 150-200 eurós fizetést ajánlottak nekik, ami háromszorosa az ottani béreknek. Az építőtelepen álló barakkokban szállásolják el őket, és mivel vegetáriánusok, saját szakácsuk is van.

Hirdetés

A közvetítőcégek szerint

a romániai munkáltatók kedvencei a buddhista vendégmunkások, ők ugyanis nem isznak, nem okoznak botrányt, és nem hagyják ott a munkahelyüket. 

Pedig egy ázsiai vendégmunkás szerződtetése nem kerül kevésbe: az iratok elintézése mintegy 1200 lejbe kerül, a repülőjegy 300 é 600 euró közötti összegbe, és a közvetítő cégeknek is ki kell fizetni az illetéket.

Az illetékesek szerint a romániai idegenforgalmi ágazatból jelenleg mintegy 50 ezer munkavállaló hiányzik, az építőiparból pedig 600 ezer. 

Egyelőre mégis csupán a felét használják ki a vállalkozók a Románia számára rendelkezésre álló éves kvótának – eszerint évente 20 ezer EU-n kívüli vendégmunkást alkalmazhatnának.

A vendégmunkások élete persze nem csak játék és mese: az aradi Astra vagongyárban éppen a múlt héten lépett sztrájkba több száz indiai vendégmunkás, mivel a munkáltató egyszerre, egy összegben vonta le a bérükből az Indiából való ideutaztatásuk költségeit, így aztán 2 és 50 lej közötti fizetést kaptak.

 

Hirdetés