Hoppá: a bejutási küszöb alatt mérik az RMDSZ-t az EP-választások előtt két héttel

Itt vannak a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei.
Hirdetés

Az INSCOP közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felmérése az RMDSZ támogatottságát az ötszázalékos bejutási küszöb alatt méri: ezúttal csupán 4,8 százalékos eredményt jósol a szövetségnek. Emlékeztetőül: az RMDSZ az eggyel korábbi, márciusban készült felmérésben még 5 százalékon állt, de ha vasárnap rendeznék az EP-választást, a szövetség nem számíthatna brüsszeli képviseletre. 

Az április 12. és május 3. között, háromszázalékos hibahatárral készült felmérés szerint a megkérdezettek 39,2 százaléka ígérte biztosan, és 31 százalék nevezte valószínűnek, hogy leadja voksát a május 26-án, ami növekedést jelent a korábbi eredményekhez képest.

A biztos szavazók körében egyébként az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezeti a népszerűségi listát (27,6 százalékkal), megelőzve a Szociáldemokrata Pártot (25,5) és az USR-PLUS pártszövetséget (16,5), de az ALDE (9,2) és Pro România (9,1) is biztos EP-képviseletre számíthat. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson a részvételi arány 32,4 százalékos volt.

A Román Akadémia által közzétett INSCOP-felmérésből egyébként az is kiderül, hogy az ősszel esedékes elnökválasztáson továbbra is Klaus Iohannis államfő kapná a legtöbb szavazatot (45,8 százalékon mérik), megelőzve Călin Popescu Tăriceanut (18), Liviu Dragneát (14,3) és  Dacian Cioloş-t (9,9).  

Hirdetés