Beigazolódhat Băsescu szekusmúltja: új dokumentumokkal állt elő a CNSAS

Eddig ötször állapították meg, hogy nem működött együtt a Szekuritátéval, de most találtak valamit. Bíróság elé kerül az ügy.
Hirdetés

Traian Băsescu volt államfő esetleges besúgói tevékenységét mindeddig ötször vizsgálta meg a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS), de egyszer sem sikerült rábizonyítani, hogy együttműködött a hírhedt titkosrendőrséggel. Ahányszor napirendre került a kérdés, annyiszor tagadta az ezzel kapcsolatos vádakat. Ezek után váratlan fordulatnak tűnik, hogy a CNSAS talált valamit. A testület hivatalból minden EP-képviselőjelöltet átvilágított, és mivel Băsescu vezeti a Népi Mozgalom Párt (PMP) listáját, ő is sorra került.

Az átvilágítást a CNSAS egyik munkatársa, egy korábbi SRI-tiszt egyénileg végezte, az eredményekről szóló jelentést kedden mutatta be a tanácsnak. Az Europa Liberă értesülései szerint az illető feljegyzéseket és egy hálózati dossziét talált, melynek alapján a CNSAS kérte, hogy állítsák bíróság elé a volt államfőt. A hálózati dosszié teljesen üres, tehát nem tartalmaz együttműködési kötelezvényt, de a borítóján szerepel ügyiratszám, valamint az ügynök valódi neve és a fedőneve. Ugyanakkor mikrofilmekre is történik utalás. Eddig két feljegyzést találtak a borítón szereplő névvel, mások megfigyelési dossziéjában. A vizsgált időszakban Băsescu Konstancán, a Tengerészeti Egyetemen tanult.

Nem a CNSAS feladata mindezek alapján kimondani, hogy Băsescu együttműködött-e a Szekuritátéval, mindössze annyit tehet, hogy bíróság elé viszi az ügyet.

Hirdetés