Rengeteg elítéltet szabadított ki a kedvezményes szabadlábra helyezést biztosító törvény

Majdnem kétezer gyilkos került ki a börtönökből.
Hirdetés

Alaposan megrostálta a börtönöket az a törvény, amely lehetővé teszi, hogy a rossz körülmények között fogva tartott elítéltek hamarabb szabadlábra kerüljenek: az igazságügyi tárca statisztikái szerint a törvény 2017. október 19-i hatályba lépése és 2019. március 15. között összesen 16 217 rab mondhatott búcsút a börtönnek még büntetése letelte előtt.

A kimutatásból durva adatok derülnek ki: az eredetileg kiszabott szabadságvesztésük letelte előtt szabadlábra helyezett elítéltek közül 1834-et emberölés miatt ítéltek el, 5946-ot lopás és rablás miatt, 762-t nemi erőszak, 1665-öt pedig jogosítvány nélküli autóvezetés, ittas vezetés vagy egyéb közlekedési bűncselekmény miatt.

A jogszabály hatályba lépése óta szabadlábra helyezett rabok közül 968-at ítéltek el ismét újabb bűncselekmény elkövetése miatt, ami 5,96 százalékos visszaesési rátát jelent.

Mint megírtuk, az év elején óriási felháborodást keltett, hogy Medgyesen egy kocsmai verekedés során egy, a törvény miatt kedvezményesen szabadult, korábban emberölés miatt elítélt férfi halálra késelt egy 25 éves fiatalembert.

Sőt a jogszabály nyomán konganak az ürességtől a korszerű börtönök, mivel mindenki át akarja helyeztetni magát olyan fegyintézetbe, ahol pocsékak a körülmények, hogy így hamarabb szabadulhasson.

Hirdetés