Eddig nem látogatható részek nyílhatnak meg Erdély legfontosabb kastélyában

A vajdahunyadi várban jövő héten kezdődnek a két éven át tartó felújítási munkálatok, de ez idő alatt is várják a turistákat.
Hirdetés

Munkagépek csatlakoznak a turistákhoz jövő héttől a vajdahunyadi várban: kezdődik az átfogó renoválás Hunyadi János egykori rezidenciáján. Azt eddig is tudni lehetett, hogy az Európai Unió pénzforrásaiból 5 millió eurót fordítanak a vár felújítására, nem kapkodták el viszont a munkálatok megkezdését, pedig a finanszírozási szerződést már két éve aláírták.

A legtovább valószínűleg a tetőcsere fog tartani, hiszen az utóbbi években nagyon leromlott a tetőzet, az esővíz beszivárgott az egyes épületrészekbe, tönkre téve a faburkolat egy részét. Renoválják a belső tereket is, elbontják a korábbi szakszerűtlen renoválások nyomait, újjáépítenek boltozatokat, padlózatokat, újrafestik a több évszázados freskókat.

A kastély olyan részeit is megnyitják a turisták előtt, melyek eddig nem voltak látogathatóak.

Vajdahunyad vára a 13. században épült gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki, tavaly 400 ezer turistát vonzott a létesítmény. Remélik, hogy ez a szám emelkedni fog a felújítás után.

Hirdetés