Ezt is megértük: utcai defibrillátorral szerelkezik fel Kolozsvár

Ne lepődjön meg, ha ilyen eszközök bukkannak fel a város utcáin.
Hirdetés

A 2018-as részvételi költségvetés – melynek lényege, hogy a városbüdzsé egyik részének elköltéséről a lakosok döntenek – egyik hozadékaként hamarosan új automaták jelenhetnek meg Kolozsvár utcáin. Nem jegy-, bank- vagy kávéautomaták, hanem automata defibrillátorok, melyekkel életeket lehet menteni.

Az ötlet egy rezidenstől származik, akinek a projektje 2018-ban a legtöbb szavazatot elnyerte. Emil Boc polgármester szokásos rádiós interjújában jelentette be, hogy megtették a szükséges lépéseket az ötlet kivitelezésére, egyeztettek a SMURD-osokkal is. Az önkormányzat még idén megvásárolja az eszközöket, majd közösen döntenek arról, hová legyenek elhelyezve, eddig a városháza, az aréna és az állomás környéke merült fel. A SMURD egy tájékoztató kampányt fog indítani annak érdekében, hogy a járókelők tudják, mi a teendő, ha valaki rosszul van. A karbantartást szintén a SMURD fogja felügyelni.

Mivel a hirtelen szívmegállás gyakori halálok, amikor minden perc kritikus a beteg túlélési esélyét tekintve, egyre több helyen – például utcán, metrómegállóknál, iskolákban, munkahelyeken – helyeznek el külön szakképzettség nélkül is bevethető defibrillátorokat.

Hirdetés