DNA: Nagykutya fedezhette a PSD kincstárnokának sikkasztását

Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagy lendülettel vetette bele magát a PSD pénzügyeibe, miután felmerült a gyanú, hogy több jogtalanság is történt az állami támogatásokként bezsebelt tetemes összegek elköltésekor. Mircea Drăghici, a PSD kincstárnoka és Codrin Ștefănescu főtitkár, Liviu Dragnea PSD-elnök jóváhagyásával alaposan megcsapolhatták a pártkasszába befolyó, jelentősen megemelt állami támogatásokat.

A DNA az elmúlt napokban több fejleményről is beszámolt az ügyben, a legújabb ezek közül, hogy az ügyészek szerint az illegális pénzfelhasználásról Daniel Barbu, az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt elnöke is tudott, sőt közbenjárt annak érdekében, hogy

leállítsa az állami támogatások elköltésének felülvizsgálatát a PSD esetében.

A DNA szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a politikus ellen a Drăghiciék büntetőügye kapcsán. A közlemény értelmében Barbu még az AEP elnökeként, 2017. május 27-e és 2019. február 27-e között nem követte nyomon, hogy a politikai pártok rendeltetésszerűen használják-e fel a számukra kiutalt állami támogatásokat, pedig törvény írja elő az éves ellenőrzéseket.

A még durvább az, hogy a DNA szerint egy ilyen ellenőrzést Daniel Barbu személyesen a PSD kincstárnoka kérésére állított le, aki 2019. január 22-én levélben kérte erre. A vádhatóság azt állítja, hogy, noha Barbunak tudomása volt a párttámogatások felhasználása körüli rendellenességekről,

nem hagyta jóvá egyik beosztottjának kérelmét a leállított ellenőrzések folytatására, inkább lemondott tisztségéről.

Hirdetés

Barbut ma behívták a DNA-hoz, de távozáskor csak hebegett-habogott a sajtónak arról, amivel vádolják.

Már csak azért is érintheti kínosan az ügy, mert a történészként és szociológusként elismert Barbu szerepel az ALDE EP-jelöltjei között, egészen pontosan a második helyen.

Hirdetés