Na tessék: a bíróság szerint nem is igaz, hogy Tăriceanu hazudott a DNA ügyészeinek

Jogerős ítéletben mondták ki, hogy a szenátus elnöke ártatlan.
Hirdetés

Nagy kő eshetett le Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke szívéről: a legfelsőbb bíróság hétfőn késő este immár másodfokon, jogerősen is kimondta, hogy nem igazak az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vádjai, és nem hazudott az ügyészeknek.

A volt miniszterelnök ellen még 2016-ban emelt vádat a brassói DNA hamis tanúzás és bűnpártolás miatt egy törvénytelennek tartott visszaszolgáltatási ügyben.

Azzal vádolták meg, hogy eskü alatt hazudott az ügyészeknek, amikor még 2016 áprilisában tanúként hallgatták ki, és azt állította: nem tudott a korrupciós ügy részleteiről, és nincs közeli kapcsolatban a vádlottakkal.

Tăriceanu mindvégig tagadta a vádakat a bíróság előtt. Azt állította, hogy a visszaszolgáltatási ügyben már véget ért a nyomozás, amikor őt tanúként kihallgatták, és az ügyészek csak ürügyet kerestek meghurcolásához, amiért rendszeresen túlkapásokkal és titkosszolgálati összefonódással vádolja a DNA-t.

Hirdetés

A szenátus elnöke persze örül az ítéletnek, de azért megjegyezte: még sok embert hurcoltak és hurcolnak meg hozzá hasonló módon.

Amúgy nem ez az egyetlen vád ellene: a DNA tavaly azzal is megvádolta, hogy 800 000 dollárt kapott egy osztrák cégtől, hogy közbenjárjon annak érdekében, hogy az állam további szerződéseket kössön a céggel. Ebben az ügyben viszont a szenátus házbizottsága folyamatosan húzza-halasztja a bűnvádi eljárás jóváhagyását.

Hirdetés