Kenőpénzügy-minisztérium
béel
2018. november 8. csütörtök, 11:19
A szenátus elnöke viszont a hatalmat magukhoz ragadó illegitim erők bosszújáról beszél.

800 000 dollárnyi kenőpénzt kapott Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus és a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint abban az ügyben, amelyben szerdán kérték a politikus mentelmi jogának megvonását a szenátustól.

A DNA csütörtökön eloszlatta a homályt, és közleményt adott ki, amelyben megerősítette: valóban vizsgálat zajlik az ügyben.

Eszerint  Tăriceanu – aki akkoriban miniszterelnök volt –

egy osztrák cégtől kapta a csillagászati összeget, hogy közbenjárjon annak érdekében, hogy az állam további szerződéseket kössön a céggel.

A pénzt aztán az ügyészek szerint pártja választási kampányára költötte.

A szóban forgó ügy a Microsoft-dosszié, amelyben a gyanú szerint gyakorlatilag 2000-es években regnáló összes kormány érintett, ugyanis – így a vádhatóság – hatalmas összegeket fogadtak el vesztegetésként annak fejében a közvetítő cégektől, hogy Microsoft-licenceket vásároljanak az ország iskoláinak számítógépeihez.

A DNA most azt állítja, az ügyben az osztrák vádhatóság megkeresésére indítottak nyomozást.

Tăriceanu viszont közleményben szögezte le: miniszterelnöki mandátuma idején a kormány egyetlen kifizetést sem eszközölt a szóban forgó a Microsoft-licencekre, ezt a szerződést még 2004-ben (hivatalba lépése előtt) kötötte meg az Adrian Năstase vezette szociáldemokrata kormány, a kifizetésekre pedig 2008, az általa vezetett kormány mandátumának lejárta után került sor. Állítása szerint az ő kormánya csupán a licencek felleltározására vonatkozó rendeleteket fogadott el, miután a Microsoft perrel fenyegette meg az országot.

A politikus

az újabb korrupciógyanút az „államhatalmat illegitim módon magukhoz ragadó” erők bosszújának tartja, válaszlépésnek arra, hogy következetesen szót emel az igazságszolgáltatás túlkapásai ellen. 

Szerinte olyan egyének kezelik „a nyomógombokat”, akik így akarják megőrizni tisztségüket, olyan politikusok, akik azt hiszik: jgy lehet választást nyerni vagy új kormányt kinevezni.

„Ez a DNA nevű dossziégyár egy újabb terméke, miután a hamis tanúzásról gyártott ügyben felmentett a bíróság" – sommázta ironikusan a politikus.

Tăriceanu szerint a DNA – és a mögötte álló erők – célja az, hogy megmentsék a leváltástól Augustin Lazăr legfőbb ügyészt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28806
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.