Húsvéti szüszpansz után parádésan dobta vissza Iohannis a kormányátalakítást

Ez egy bohózat – mondta az államfő. És pont úgy játszik benne. Dăncilă nézhet új miniszterek után.
Hirdetés

A kormányátalakítás akkora bohózat, hogy azt Klaus Iohannis nem hagyja jóvá, nyilatkozta az államfő kedden, miután lejárt a maga szabta ünnepi határidő arra, hogy bűt vagy bát mondjon Viorica Dăncilă kormányának átalakítására.

A kormányátalakításnak semmi köze a kormányzáshoz, a választók igényeihez, ez csak leszámolás a PSD-n belül, egy érvénytelen gesztus, vélekedett az államfő, aki szerint a leváltandó miniszterek helyére kiszemelt politikusok 

felkészületlenek, és nincs meg a tartásuk ahhoz, hogy ilyen tisztségeket töltsenek be. 

Épp ezért nem hagyja jóvá, hogy Dăncilă leváltsa a jelenlegi minisztereket, amíg nem látja, kik veszik át az érintett tárcákat, vagy kik ugranak be ügyvezetőként.

FRISSÍTÉS: Dăncilă elő is rukkolt azoknak a kormánytagoknak a nevével, akik ügyvivőként vennék át a tárcákat: Ana Birchall az igazságügyet, Eugen Teodorovici pénzügyér az európai alapokért felelős, Radu Oprea kereskedelmi miniszter a határon túli románokért felelős minisztériumot.

A kormányfő három minisztercserét eszközölt volna: Rovana Plumb a PSD listavezetője, Natalia Intotero szintén EP-jelölt, ráadásul befutó helyen, vagyis nyáron mindketten mennének Brüsszelbe, addig meg kampányolnának, ha a miniszterelnök megtalálja az utódjaikat. 

Hirdetés

A harmadik minisztertől, Tudorel Toadertől Liviu Dragnea pártelnök akart rövid úton megszabadulni, ezért a PSD végrehajtó bizottsága egy hete megvonta a bizalmat tőle, majd némi halogatás után lemondott. Az igazságügy élére kiszemelt Eugen Nicoliceáról viszont maguk a PSD-sek sem gondolják, hogy komoly javaslat. Ez utóbbit Stelian Ion, az USR képviselője jegyezte meg mai sajtótájékoztatóján – parlamenti folyosói elszólásokra hivatkozva.

Rovana Plumb utódjául Oana Floreát szánták az európai alapok minisztériumához, a határon túli románokért felelős minisztérium vezetését pedig Liviu Brăiloiura bízták volna. Ha Klaus Iohannisnak is megfelelt volna – kampányhónapban, sőt: kampányévben.

 

Hirdetés