Megint pofátlanul szidta a magyarokat Radu Banciu, megint fizethet a B1 csatorna

Egyre inkább az a gyanúnk, hogy a pénzügyminisztérium embere, akit azért küldtek a csatornához, hogy az folyamatosan gazdagítsa miatta az államkasszát.
Hirdetés

Egy kicsit úgy van a bukaresti B1 televízió műsorvezetője, Radu Banciu a magyar ügyekkel, mint az a bizonyos vadász a viccben, aki a medve szerint csak AZÉRT jár az erdőbe: amikor bennünket vesz a szájára, menetrendszerűen érkezik a büntetés a médiahatóságtól.

Banciu barátunk ugyanis rendszerint igazi, ordenáré, büdös lábú sovinizmussal átitatott tirádákban szokott megemlékezni rólunk és jogos jogköveteléseinkről, ami miatt aztán érkezik is a kötelező feljelentés. Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) pedig ki is rója rá az obligát bírságot. (Lásd itt, itt és itt).

Nem volt ez másképp most sem: a csatornának tízezer lejes bírságot kell fizetnie a Banciu világa című műsor február 5-ei adásában elhangzottak miatt.

A bülbülszavú Banciu akkor éppen azt a rögeszméjét (ami egyébként az iskolákban is tanított hivatalos román rögeszme is) hangoztatta, hogy a románok Erdélyben őslakosabbak lennének a magyaroknál.

Hirdetés

„Az őslakos népességet gyakorlatilag terrorizálják, és vértannút csinálnak belőle egyesek, akik rájuk akarják erőszakolni – végső soron mit is? Az őrületet, a bunkóságot!’ – dörögte a magyarok kapcsán láthatóan komoly frusztrációban szenvedő Banciu.

A műsorvezető ellen a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tett panaszt, amely szerint Banciu ellenséges légkört teremtett a magyar közösséggel szemben, nemzetiségi alapon keltve gyűlöletet ellene. Ráadásul hamis információkat is terjesztett, amelyek célja a nemzetiségi gyűlölet és diszkrimináció gerjesztése volt.

Hirdetés