Agyhártyagyulladásos haláleset miatt fertőtlenítenek egy komplett iskolát

Egy 18 éves diáklány halt bele a fertőzésbe.
Hirdetés

Gyors lefolyású agyhártyagyulladást állapítottak meg annál a 18 éves diáklánynál, aki ma reggel halt bele a fertőzésbe a fővárosi Matei Balș Járványkórházban – írja a Libertatea napilap honlapja.

Előbb az egyetemi kórházba szállították, ahol éjszaka négykor diagnosztizálták, majd kora reggel a járványkórházba, de akkor már kómában volt, nyilatkozták az orvosok a lapnak. Fertőtlenítették az egyetemi kórház érintett részlegét, és a személyzet összes olyan tagja megelőző kezelést kapott, aki érintkezett az agyhártyagyulladásos beteggel.

A diagnózis kézhezvétele után a bukaresti közegészségügyi hivatal munkatársai azonnal kiszálltak ahhoz az iskolához, ahova a diáklány járt. Mind a 30 osztálytársának antibiotikumos kezelést adtak, és elrendelték a tanítás felfüggesztését pénteken, amely a húsvéti vakáció előtti utolsó tanítási nap lett volna. Pénteken a teljes Gheorghe Lazăr Főgimnáziumot fertőtlenítik, hogy ne törjön ki járvány.

A meningococcus okozta agyhártyagyulladás megállapítása után a lány hozzátartozóitól váladékmintát vettek, vizsgálják, hogy ők megfertőződtek-e.

Hirdetés

Az ilyen típusú agyhártyagyulladás magas lázzal, nyakmerevséggel, erős fejfájással, megváltozott tudatállapottal jár, de ezek a jellegzetes tünetek csak az esetek 44 százalékában jelennek meg együttesen. A betegség kezdeti tünetei könnyen összetéveszthetőek az influenzáéval.

Romániában létezik agyhártyagyulladás elleni oltás, de nem tartozik a kötelezően beadandók közé.

Hirdetés