Ami a Magyar Napok szervezőinek nem sikerült, a politikának igen!

Őszre halasztották a kolozsvári városnapokat.
Hirdetés

Miután a kolozsvári városvezetés évekig foggal-körömmel ragaszkodott ahhoz, hogy májusban tartsák a városnapokat, idén önként lemondott róla: az EP-választásokra hivatkozva őszre, szeptember végére halasztotta az eseményt. Amiért egyébként nem nagy kár, tekintve, hogy

minőségi szórakoztatás szempontjából rendszerint alulmarad

a nyár nagy rendezvényei, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), a Jazz in the Park és a Kolozsvári Magyar Napok mögött. Mégis érdekes, ugyanis Emil Bocék pár éve épp azzal az érvvel utasították el az ötletet, miszerint a városnapokat augusztus 19. körül kellene tartani – Károly Róbert király 1316. augusztus 19-én adta vissza Kolozsvár kiváltságait, s emelte a települést városi rangra –, hogy akkor nincsenek a városban egyetemisták. Erre hét év után bejelentik, hogy szeptember 27-30. között tartják, amikor szintén nincs itt a közel százezer fiatal.

Ellenben van egy csomó évforduló:

száz éves lesz a „román” Babeş-Bolyai Tudományegyetem, több román iskola, és ekkor ünneplik a román színház és opera, illetve a filharmónia meg- illetve újraszületését is. Így nem csoda, hogy az eseményre jelentős összeget, 200 ezer eurót szánnak, erről ma szavaz a tanács. Azt, hogy a kolozsvári városvezetés nem hallgatott Gergely Balázsékra, annyira nem bánjuk:

ennek is betudható, hogy létrejött a rendezvény magyar megfelelője, a Kolozsvári Magyar Napok,

mely idén éri el jubileumi, 10. kiadását. (Emlékezetes, hogy a kolozsvári városnapok szervezőinek már kezdetben sikerült leégetni magukat azzal, hogy lenyúlták a magyar rendezvény logóját.)

Emil Bocék szerint a városnapok idei, nyolcadik kiadását nagy minőségi ugrás jellemzi majd: az eseményt a központ mellett a lakónegyedekre és parkokra is kiterjesztik, és számos hazai és külföldi turistát vonzanak majd a városba. Kíváncsian várjuk!

Hirdetés