Megvan, hány medve él Romániában a minisztérium szerint, és hányszor támadtak emberre

A környezetvédelmi tárca hivatalos számokkal állt elő.
Hirdetés

Két embert öltek meg, és összesen 32 alkalommal támadtak emberre a medvék az elmúlt két évben Romániában – közölte a környezetvédelmi minisztérium a hivatalos statisztikákat a G4Media.ro portál kérdésére.

Mint ismeretes, a medvék az elmúlt években egyre több alkalommal szerepelnek a hírekben – a jobbik eset az, amikor csak betévednek a településekre, esetleg megdézsmálják valamelyik gazdaság állatállományát. A rosszabbik viszont az, amikor rá is támadnak az útjukba kerülő emberekre.

A környezetvédelmi tárca statisztikái szerint 5960 és 6620 közötti medve élhet az országban

– csakhogy ezek az adatok 2013-asok, és azóta nem történt újabb összesítés.

A hatóságok elismerik, hogy a medvék rengeteg gondot okoznak, amit megpróbálnak megoldani – csakhogy konkrétum nem nagyon szerepel a terveik között,  azon túlmenően, hogy megfelelő szinten tartva menedzselnék a medvepopulációt, illetve hogy felhívják az érintett vidékeken élő polgárok figyelmét a veszélyre, és útmutatást adnak számukra, hogyan kell eljárniuk.

Az egyetlen, az emberek biztonságát szolgáló intézkedés 2017-ben született, amikor a környezetvédelmi tárca rendeletet adott ki, amely szerint ki lehet lőni 140 medvét és 97 farkast.

Ami azóta stabil, az a vita a veszélyes nagyvadak gyérítését támogató és a medvéket körömszakadtáig védő zöldek között: míg a vadászok azt mondják, ennél jóval több példányt kellene kilőni ahhoz, hogy féken tartsák a medveszaporulatot, mivel

a nagyvadak valós száma 7500 és 8000 közötti lehet,

Hirdetés

a medvepártiak úgy értelmezik a minisztérium által közzétett adatokat, hogy a több mint hatmillió hektáros erdőterülethez mérve a medvepopuláció száma nem is magas. És egyébként is, az ember szállta meg a nagyvadak életterét, amelyek máshol keresnek élelmet, miután sokan gyűjtik és árulják az erdei gyümölcsöket – többnyire törvénytelenül.

A zöldek szerint inkább külföldre kellene „exportálni” a medvéket, és ebből anyagi haszna is származna az államnak.

A felek tehát továbbra is elbeszélnek egymás mellett. Közben pedig a medvék egyre több kárt okoznak.

Hirdetés