Az illetékesek szerint az egészségünket védik az elvetemült iráni petrezselyemre vadászó zöldségkommandók rajtaütései

Eugen Teodorovici magyarázza a kormány bizonyítványát.
Hirdetés

Igazából a polgárok érdekeit szolgálják azok az ellenőrzések, amelyek miatt feltorlódtak a határokon a zöldséget és gyümölcsöt szállító kamionok – próbált magyarázatot adni a forgalmazókat felháborító intézkedésre Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

Teodorovici szombaton délután azzal védte a mundér becsületét, miután Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) nekiment a külföldi zöldségeknek és gyümölcsöknek, hogy nem csupán az adóhivatal ellenőrzi az országba belépni akaró szállítmányokat, hanem az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) is, amely mintát is vesz a termékekből, hogy megvizsgálja azok minőségét, eredetét, és azt, hogy a kísérő okmányok megfelelnek-e a valóságnak, valóban ott köt ki az áru, ahova a papírok szerint el kell jutnia.

A miniszter szerint ugyanis  a gyümölcsöt és zöldséget forgalmazó cégek az adócsalások 60 százalékát az Európai Unióból származó termékek behozatalakor követik el. A kísérő okmányokban ugyanis gyakran az szerepel, hogy az áru csupán átutazik az országon, ám valójában Romániában rakodják le.

A vámőrség szerint a vizsgálatoknak amúgy semmi közük Dragnea beszólásához, Aurelian Constantinescu, a vámőrség helyettes vezetője azt mondja: az ilyen vizsgálatok már régóta tervben vannak.

Hirdetés

Ő is arról beszélt, hogy a zöldség- és gyümölcsszállítmányok adóügyi szempontból „kiemelt kockázatot hordoznak”, ők is ellenőrzik, hol rakodják le a szállítmányokat, ráadásul az is indokolja a fokozott ellenőrzést, hogy egyes szállítmányok veszélyes övezetekből érkeznek. Például Iránból jön petrezselyem és kapor is.

Azt nem pontosította, hogy mitől kiemelten veszélyes az iráni petrezselyem, például fennáll-e a kockázata, hogy egy közel-keleti gyökérzöldség iszlamista támadást hajtson végre, de ha ők mondják, el kell hinnünk, hogy kiemelten oda kell rá figyelni.

 

Hirdetés