Ímmel-ámmal reagált a román külügy is Kelemen kitiltására

Udvariasan az ukrán követséghez fordultak. Bezzeg a magyar külügy nem cicózott.
Hirdetés
Visszafogott, kelletlen hangvételű, rövid közleményben reagált a román külügyminisztérium arra, hogy Ukrajna a hétvégén magyarázat nélkül kitiltotta Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, a bukaresti parlament képviselőjét a területéről: a hétfő éjjel kiadott kommüniké szerint a külügyminisztérium az ukrán nagykövetséghez fordult, és magyarázatot kért az ügyben.
 
A közleményben megjegyzik: a külügyminisztérium tudomásul vette a történteket, amelyekről amúgy Kelemen telefonon Teodor Meleșcanu külügyminisztert is tájékoztatta.
 
A jelek szerint a bukaresti diplomácia nem túl nagy kedvvel vetette bele magát az ügybe, jelzik is, hogy nekik nincs sok közük hozzá, elvégre a kitiltásokról az ukrán hatóságok döntenek, a román képviseleteknek az ilyesmiben nincs szerepük.
 
A kitiltásról szóló határozatot pedig csakis az érintett személy támadhatja meg az illetékes bíróságon.
 
Ehhez képest a magyar külügy hétfőn igencsak keményen reagált: a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) bekérette hétfőn a budapesti ukrán nagykövetet Kelemen kitiltása miatt.
 
„A leghatározottabban kikérjük magunknak az újabb magyarellenes provokációt, az ukrán parlament és kormány folyamatos magyarellenes döntései elfogadhatatlanok” – utasították rendre az ukrán illetékeseket.
 
Felpanaszolták, hogy Magyarország „a tisztességtelen ukrán lépések ellenére” többfajta egészségügyi és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, „az ukrán vezetők viszont a magyarokat ellenségnek tekintik, ez felháborító és elfogadhatatlan”.
 
Mint megírtuk, Kelemen szombaton közölte, hogy másfél évre kitiltották Ukrajnából. Az RMDSZ elnöke Ungvárra szeretett volna eljutni a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megalapításának harmincadik évfordulójára, de az ukrán határon egyórás várakozás és ellenőrzés után közölték vele, hogy nem léphet be Ukrajnába. Magyarázatot nem adtak a belépése megtagadására.
 
Menczer Tamás, a KKM államtitkára szombaton elmondta, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tekinti Kelemen Hunor kitiltását Ukrajnából, ezért bekéretik az ukrán nagykövetet.
 
Kelemen elmondta, csak tippelni tud kitiltásának okairól, szerinte közrejátszhattak a kisebbségi jogokkal kapcsolatos állásfoglalásai, konkrétan az anyanyelvű oktatást korlátozó új ukrán oktatási törvény elleni határozott kiállása.  

Hirdetés