Ha jobban fog ízleni ezentúl a Coca-Cola, az ennek a döntésnek köszönhető

Leszámolnak a kettős mércével: ezentúl ugyanolyan minőségű termékek kerülnek a kelet-európai üzletek polcaira, mint Nyugat-Európában.
Hirdetés

Fontos csatát nyert Kelet-Európa a multinacionális vállalatokkal szemben: megegyeztek az illetékesek, hogy ezentúl nem lehet silányabb élelmiszereket és italokat eladni a kelet-európai uniós tagállamokban, illetve a visegrádi országokban, mint Nyugat-Európában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékeknek ugyanolyan alkotóelemekből kell állnia az összes tagállamban.

Az elmúlt évek során több ország kormányzata is felszólalt az ellen, hogy megkülönböztetik a fogyasztókat a legnagyobb multinacionális vállalatok. Például a Coca Cola vagy a Head & Shoulders termékei jobb minőségűek nyugaton, mint keleten, egyes halrudak kevesebb halat tartalmaznak, a csomagolt kenyérben kevesebb a liszt, és van olyan narancslé, amiben nincs narancs. Bár sokáig ezt nem ismerték el, a tesztek kimutatták, hogy tényleg létező jelenség a fogyasztók ilyetén megkülönböztetése, jogos tehát a felháborodás.

A hamarosan  életbe lépő új szabályozások előírják, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha eltér a minőség, és az ezt figyelmen kívül hagyó cégek árbevételük 4 százalékának megfelelő büntetésre számíthatnak.

A multik eddig az eltérő fogyasztói preferenciákra és az országonként változó törvénykezésre hivatkozva válaszoltak a vádakra, de erre többé nem lesz lehetőségük.

Hirdetés