Keserű szájízzel távoztak Kolozsvárról a feröeri focisták

Sokáig nem is játszott Kolozsváron a román futball-válogatott, aztán játszott, csak éppen nyerni nem tudott. Kedd este viszont végre tétmérkőzésen is győzni tudott, igaz, a Feröer-szigeteknél eddig csak magasabban jegyzett ellenfelek jártak eddig a városban.
Hirdetés

Három éve, a spanyolok elleni meccs előtt még arról írtunk, hogyan kerülte el közel 85 éven át Kolozsvárt a bukaresti futballvezetés. Azóta viszont már hatodszor játszott a városban a román válogatott, csak jó ideig győznie nem sikerült

Két évvel ezelőtt, barátságos meccsen tört meg ez a rossz sorozat, most pedig végre már tétmeccsen, egész pontosan egy Európa-bajnoki selejtezőn is meglett a győzelem. A szövetség ezúttal helyszínt is jól választott, a CFR 16 ezer férőhelyes fellegvári stadionjába valamivel több mint tízezer néző látogatott ki – ami a bukaresti Nemzeti Arénában, de még a Kolozsvár Arénában is kevésnek tűnt volna. 

Európa-bajnoki selejtezők, F csoport, 2. forduló: 
Románia–Feröer-szigetek 4-1 (Deac 26., Keserű 29., 33., Puşcaş 63., illetve Davidsen 40. – 11-esből)Norvégia–Svédország 3-3 (Johnsen 41., King 59., Kamara 90+7., illetve Claesson 70., Nordtvelt 86. – öngól, Quaison 90+1.)Málta–Spanyolország 0-2 (Morata 31., 73.)Az állás: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Románia 3 (5-3), 4. Málta 3 (2-3), 5. Norvégia 1, 6. Feröer-szigetek 0

A három nappal korábbi svédországi vereség (1-2) és az ellenfél szerény minősége sem vonzotta a nézőket, pedig Cosmin Contra szövetségi kapitány jó variálta át a csapatát, amely az első félidő közepén hét perc alatt lőtt három góllal el is döntötte a meccset. A kétszeresen is hazai pályán játszó CFR-szélső, Ciprian Deac lőtte az elsőt, majd Claudiu Keserű duplázott, a második félidőben pedig az olasz Palermóban légióskodó George Puşcaş a nap legszebb gólját tekerte a bal felső sarokba. Közben a feröeriek is belőttek egy büntetőt, majd a második délidőben is feltűntek párszor a román kapu előtt: feltűnő volt a különbség a román csapat támadóinak és védőinek minősége között.

Románia júniusban két idegenbeli mérkőzéssel (Norvégia, majd Málta) folytatja a selejtezőket, következő hazai meccse szeptember 5-én lesz a csoport topfavoritja, Spanyolország ellen – szinte biztosan Bukarestben. 

A román válogatott kolozsvári mérkőzései
1923. július 1. Városi stadion Románia–Csehszlovákia 0-6 barátságos mérkőzés
2008. szeptember 6. dr. Constantin Rădulescu-stadion Románia–Litvánia 0-3 világbajnoki selejtező
2016. március 27. Kolozsvár Aréna Románia–Spanyolország 0-0 barátságos mérkőzés
2016. szeptember 4. Kolozsvár Aréna Románia–Montenegró 1-1 világbajnoki selejtező
2017. március 26. Kolozsvár Aréna Románia–Dánia 0-0 világbajnoki selejtező
2017. június 13. Kolozsvár Aréna Románia–Chile 3-2 barátságos mérkőzés
2017. november 9. dr. Constantin Rădulescu-stadion Románia–Törökország 2-0 barátságos mérkőzés
2019. március 26. dr. Constantin Rădulescu-stadion Románia–Feröer-szigetek 4-1 Eb-selejtező

Hirdetés