És a sovinizmusba teljesen beleragadt liberálisokat pátyolgató Iohannisnak még van képe a Fideszen köszörülni a nyelvét

Mert az Európai Néppárt mindent azért mégsem tűrhet el – mondja a román államfő.
Hirdetés

Ha már éppen Brüsszelben tartózkodik az EU-csúcson, és ha már éppen Románia tölti be az EU soros, féléves elnöki tisztségét, az újságírók megkérdezték Klaus Iohannis államfőtől, mit szól ahhoz, hogy az Európai Néppárt a Fidesszel született megegyezés alapján felfüggesztette a magyar kormánypárt tagságát.

Ő meg képes volt egy mindenek fölé emelkedő erkölcsi magaslaton álló politikus hangnemében válaszolni, mintha nem épp az ő mentoráltja lenne az egyik olyan román EPP-tagpárt, amely következetesen és parttalan sovinizmussal áthatva mindent megtesz az ellen, hogy egy őshonos nemzeti közösség jól érezze magát a saját hazájában, legutóbb éppen egy őrjöngőn magyarellenes újságírót „igazolva” csapatába.

„Végső soron megegyezés született az EPP vezetése és a Fidesz között a Fidesz EPP-tagságának felfüggesztéséről. Ez a döntés egyértelműen azt jelzi, hogy az EPP nagyon sok mindennel nem ért egyet abból, amit a Fidesz tesz. Ez világos, és a választási kampány küszöbén fontos, hogy Európában világossá tegyék: az EPP a legnagyobb párt, a legtöbb képviselője van, és nem tűr bármilyen megnyilvánulást, még a saját tagjaitól sem. Szerintem ez fair megközelítés, és esélyt ad a Fidesznek, hogy visszatérjen az EPP ernyője alá”

– mondta Iohannis.

És nem szakadt rá a brüsszeli égbolt, pedig hát ha tényleg fair módon állna hozzá az EPP a saját tagpártjai viselt dolgaihoz, akkor talán – az egyéb, következetesen magyarellenes lépések mellett – azt is elkezdhetné bogarászni, hogy a korábban Iohannis által elnökölt, most pedig általa maximálisan támogatott Nemzeti Liberális Párt miért is éppen egy szélsőséges, a magyarok ellen az elmekórtani eset határát súroló megszállottsággal uszító tévés műsorvezetőnek adta európai parlamenti választási listája első helyét. Ehelyett az EPP csúcsjelöltje, Manfred Weber és Iohannis is széles vigyorral együtt fényképezkedett vele.

Hirdetés

Nem azért mondjuk, de talán ez a magatartás sem feltétlenül illeszkedik a keresztény, konzervatív, demokratikus értékrendhez.

Amit az EPP állítólag oly nagy vehemenciával óv és képvisel.

 

Hirdetés