Băsescunak még mindig nem elég nagy Románia: újabb idegen területekre fáj a foga

Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
Hirdetés

Kezd egyre jobban felpörögni az európai parlamenti választási kampány, amelybe Traian Băsescu volt államfő is ezerrel belevetette magát, ha már az elmúlt hónapok összes közvélemény-kutatása stabilan a parlamenti küszöb alatt méri szélsőséges, soviniszta pártját, a Népi Mozgalom Pártot (PMP).

Az exhajóskapitány, egykori kétszeres államfő ismét régi vesszőparipáján vágtat: nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné a szomszédos Moldovai Köztársaságot.

Ez már államfőként is rögeszméje volt, olyannyira, hogy elnöki mandátuma lejártával kérte és meg is kapta a moldovai állampolgárságot is – amit aztán Igor Dodon új moldovai elnök az eljárás során elkövetett mulasztások miatt annak rendje és módja szerint el is vett tőle.

Na de most ismét rápattant az irredenta rollerre, és csütörtökön, Marosvásárhelyen vetette föl, hogy Románia tegye rá a kezét a szomszédos országra.

Szerinte ezt az 1975-ös Helsinki Zárónyilatkozat szellemében meg lehetne tenni.

Hirdetés

„A Moldovai Köztársaság területén román állampolgárok élnek, akiket a Molotov-Ribbentrop paktum távolított el az országuktól, egy bűnös paktum, ami háborúhoz vezetett. Sohasem a moldovaiakra gyakorolt nyomásról beszélek annak érdekében, hogy ez megtörténjen. Én a természetes útról beszélek, amelyre az 1975-ös Helsinki Zárónyilatkozat alapján léphetünk rá, és amelynek értelmében megszavazhatják az ország újraegyesítését. Ebben semmi rendelleneset nem látok. Úgy, ahogy a németek is tették: a két parlament megszavazta az egyesülést. A Moldovai Köztársaság 1818-ban nem népszavazás, hanem parlamenti voksolás útján egyesült Romániával. A parlament és a népszavazás dönt. Ha népszavazást szeretnének Romániában, nekem nincs ellenemre”

– mondta Băsescu.

Hirdetés