a bukás
béel
2019. február 26. kedd, 11:32
Nagyon kellenének a szélsőséges románok voksai.
Nagyon beleállt Traian Băsescu volt államfő, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátora a magyarellenes uszításba. Az RMDSZ hétvégi kongresszusa óta, amelyen meglehetősen teátrálisan határozatban rögzítették azt az evidenciát, hogy a piros-fehér-zöld zászló az egész magyar nemzet jelképe, nem csupán Magyarországé, mint ahogy a Himnusz is az egész magyar nemzet közös imája, a jó Böszi ott villog azzal, mennyire nagy híve az egységes nagyromán nemzetállamnak, és mennyire elutasítja a magyar jogköveteléseket, elsősorban az autonómiát, ahol éri.
 
Băsescu már rögtön a kongresszus után bírálta azokat a román ellenzéki pártokat, amelyek részt vettek a kongresszuson, majd folytatta a trollkodást.
 
Facebook-oldalán azóta naponta közzétesz egy olyan videót, amellyel azt igyekszik bizonygatni: milyen keményen fellépett még államfőként a jogos magyar nemzeti követelések ellen.
 
Kedden például egy 2009-es, budapesti felvételt osztott meg, amelyen Sólyom László volt magyar államfő társaságában tartott sajtótájékoztatót, és amelyben arra a kérdésre, mikor lesz autonómiájuk a romániai magyaroknak, rávágta: soha, a kisebbségek kollektív jogait ugyanis elutasítja. Igaz, viszonylag jófej volt, mert hozzátette, hogy az egyéni jogaikat viszont nem.
 
 
Hétfőn egy szintén 2009-es, tusványosi felvételt töltött fel, amelyen Orbán Viktor oldalán vett részt. Ez volt az a legendás alkalom, amikor kerek perec kijelentette: Székelyudvarhelynek is csak akkora autonómiája lehet, mint Caracalnak.
 
Azért tanulságos látni, mennyire tapos az egykor a magyar szavazatokért magát nagy magyarbarátnak feltüntető politikus a soviniszta románok szavazataiért. 
 
Mondjuk abból a szempontból nem csoda, hogy az utóbbi hónapokban az összes közvélemény-kutatás stabilan az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt méri a PMP-t.
 
Nem azért mondjuk, de különösebben nem bánjuk, ha sem az EP-be, sem a román parlamentbe nem fognak bejutni. 
comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.