Használt autót venne? Online megnézheti, mi történt vele

Autótörténeti újdonsággal rukkolt elő a gépjárműveket nyilvántartó hivatal.
Hirdetés

Hasznos szolgáltatást indított a hazai Gépjármű-nyilvántartási Hivatal (RAR): ha érdekel minket egy autó előtörténete, elküldik nekünk emailben. Már ha az illető autó bekerült korábban a RAR nyilvántartásába.

A hivatal honlapján fent az ISTORIC VEHICUL gombra kell kattintatni, megadni az emailcímet, ahova az adatokat szeretnénk kapni, illetve az autó azonosítószámát (alváz szériaszámát). Az online applikáció először egy kódot generál, azt elküldi emailben, és miután azzal a kóddal bizonyítottuk, hogy nem vagyunk adathalász robot, küldi is a jármű előtörténetét: hány km-t futott, érvényesen van-e bejegyezve, érvényes-e a műszaki vizsgája, melyek a technikai és szennyezési paraméterei.

Ha valaki visszaél ezzel az adatigényléssel, korlátozzák a hozzáférését. A közlemény nem pontosítja, mit ért a hivatal visszaélésen, de tervezi bővíteni az így kérhető adatok körét, például az autó károsodására, szervizelésére vonatkozó adatokkal. Mivel ez utóbbiak nem a RAR adatai, valószínűleg nem lesznek majd ingyenesek.

Hirdetés