Zsugorodik a románok optimizmusa az ország jövőjét illetően

Egyre többen ébrednek rá arra, hogy rossz irányba tart Románia. Javult azonban az EU megítélése.
Hirdetés

Lényegében két fő kérdésre keresett és kapott választ az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet, mely az elmúlt bő két hétben végzett reprezentatív felmérést a Konrad Adenauer Alapítvány megbízásából. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire elégedettek a válaszadók azzal az iránnyal, mely felé az ország, illetve az Európai Unió tart. Mivel a felmérést időközönként megismételik, tágabb értelmezésre is lehetőséget adnak az adatok.

A szerdán közétett adatok szerint a megkérdezettek 72,8%-a érzi úgy, hogy rossz irányba halad az ország, 17,8 % szerint jó az irány, míg 9,4% nem tudja eldönteni. 2017-hez képest megfeleződött azok száma, akik optimistán látják Románia jövőjét: 

  • 2017 júliusában még 36,6% gondolta helyesnek az utat,
  • novemberben 22,8%,
  • 2018 februárjában már csak 19,9%,
  • 2018 novemberében 18,7%,
  • 2019 január-februárjában 16,9%.

Látványosan nőtt azonban azok száma, akik szerint Európa jó irányba halad (46,7%), és ez az optimizmus 2018 novembere óta növekvő tendenciát mutat. Öt hónap alatt hét százalékkal csökkent azoknak a száma, akik szerint rossz az irány, és 5 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik bíznak az EU fejlődési irányában.

Az EU jobb romániai megítélését a szakemberek szerint befolyásolja, hogy közeleg az EP-választás, emiatt a közbeszédben több szó esik Brüsszelről, de az EU-elnökség átvétele és az ezzel járó események, illetve az európai ügyészség körüli fejlemények is pozitívan hatottak.

Az INSCOP Research közvélemény-kutató intézet felmérést 2019 március 5-13 között végezték, a válaszadók lakhelyének felkeresésével. A reprezentatív felmérésben 1053 felnőtt korú alanyt kérdeztek meg, a hibaszázalék ± 3%. 

Hirdetés

 

 

Hirdetés