Megússzák a csendőrök, akik ok nélkül bírságoltak a 2016-os Székely Szabadság Napján

Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hirdetés

Bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, hogy nem mindig zajlott olyan zökkenőmentesen a Székely Szabadság Napja Marosvásárhelyen, mint idén. Három évvel ezelőtt a csendőrök összesen 84 személyt bírságoltak meg, miután megnézték az amúgy békésen zajló, megemlékezéssel egybekötött demonstráció videofelvételeit. Ráadásul nemcsak a résztvevőket és a szervezőket büntették meg, hanem olyan személyeket is, akik még csak ott sem voltak.

A bíróság utólag valamennyi bírságot érvénytelenített, míg a marosvásárhelyi csendőrök ellen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezeteként működő Siculitas Egyesület feljelentése nyomán indult büntető eljárás.

A katonai ügyészség ezt az eljárást zárta le, eljuttatva a kivizsgálás eredményeit összegző 18 oldalas ügyészségi dokumentumot a SZNT-nek. A dokumentumból kiderül: meghallgatták sértetteket, a tanúkat, és a szabálysértési jegyzőkönyvek kiállítóit, a magasabb beosztású csendőrtisztekre azonban nem terjesztették ki a vizsgálatot, holott ők adták ki az utastást arra, hogy büntessék meg a szervezést segítő, előre bejelentett önkénteseket.

A Székely Szabadság Napja szervezői ennek ellenére nem nyújtanak be fellebbezést, mivel „méltánytalan és igazságtalan lenne a parancsot teljesítő és a jegyzőkönyveket kitöltő beosztott altisztek megbüntetése”.

Hirdetés