Sokba kerülhet az élet annak, aki ragaszkodik az udvar végében álló pottyantós vécéhez

Már abban az esetben, ha amúgy van csatornarendszer a településen.
Hirdetés

A kormány már a vécékben is kutat: a Régiófejlesztési és Közigazgatási Minisztérium nemrég körlevelet küldött szét az ország összes önkormányzatának, amelyben figyelmeztet: nem tűri tovább az udvar végében álló pottyantós vécéket. Ezért az önkormányzatoknak listát kell készíteniük mindazokról, akik még nem csatlakoztak a csatornázási rendszerhez, a listát pedig át kell adniuk a környezetvédelmi őrségnek, amely kiküldi az embereit, és kemény bírságokat ró ki azokra, akik az első figyelmeztetést követő három hónapon belül nem oldják meg a problémát.

Persze azért a kormány nem lehetetlent kér:

csak azokat kötelezik a csatornahálózatra való rácsatlakozásra, akiknek erre lehetőségük is van, tehát a kapu előtt már ott van a vezeték.

Az egyetlen kivételt azok jelentik akik saját szennyvíztisztítóval rendelkeznek, még a derítők sem maradhatnak meg.

A minisztériumi szigor oka az, hogy az országnak természetesen megint nem sikerült időre teljesítenie egy uniós előírást: azt, hogy 2018 végére az összes, 2000 fősnél nagyobb lakosságú település rá legyen csatlakoztatva a szennyvízhálózatra. Emiatt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indíthat az ország ellen, amelynek a végén eurószázezres bírságokat fizethet.

A bírság 2000 és 4000 lej közötti,

ugyanakkor kérdéses, hogyan hajtható be, hiszen az érintettek többsége vidéken él, ahol rendszerint nagyon alacsony a jövedelem. Főleg a nyugdíjasok esetében.

Hirdetés

Ugyanez akadályozhatja a csatornázás bekötését is: hiba van a ház előtt a vezeték, ha valaki képtelen kinyögni a csatlakozáshoz szükséges mintegy 2000 lejt.

Márpedig a helyzet egyáltalán nem rózsás: az Eurostat adatai szerint a 8,89 millió romániai lakás közül 3,98 millió található vidéken. 

Ezekből 2,9 milliónak van hozzáférése a csatornázáshoz, de csak 2,2 millió csatlakozott. Vagyis 1,8 millió otthonban – amelyben a lakosság 29,7 százaléka lakik –, továbbra is csak az udvari pottyantós jelenti a higiénia csúcsát.

Hirdetés