A székely csillag szúrja ismét a vásárhelyi városháza szemét

Felújították a Székely Vértanúk emlékművét, de a köré kirakott csillagot már nem bírja elviselni a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal.
Hirdetés

Módosíthatják a frissen felújított Székely Vértanúk köré nyolcágú csillag alakban kirakott kövezetet, ha az nem felel meg az eredeti terveknek, jelentette be pénteken Sergiu Papuc, Marosvásárhely alpolgármestere.

A hírre reagáló Székely Nemzeti Tanács közleménye szerint Claudiu Maior polgármesteri tanácsadó már utasítást is adott a nyolcágú csillag eltüntetésére, a közeli forrásnál lévő székely jelképeket és kétnyelvű feliratot pedig már el is távolították. Az SZNT szerint ez jogsértő és provokatív, és követeli a jelképek érintetlenül hagyását.

Székely Vértanúk kútjának felirata

Az alpolgármester a zi-de-zi.ro helyi portál szerint egyelőre csak azt ígérte, hogy összevetik a kövezetet és a táblát az eredeti tervekkel, és „nem csinálunk úgynevezett Székelyföldet a November 7 lakónegyedből.” 

Az SZNT arra kér minden vásárhelyi magyart, hogy vasárnap, a Székely Szabadság Napjának délutánján a székely jelképek és a kétnyelvű feliratok védelmére is gondolva jöjjön ki a Székely Vértanúk emlékművéhez. 

Hirdetés