A tanítónak lejt a „korcsojapálya”: kiálltak mellette a szülők

Egy egész országot tart lázban, mi lehetett az a feladat, ahol a tanító helytelenre javította a helyesen leírt szót.
Hirdetés

Szándékosan helytelenül kellett lemásolni, majd helyesre javítani egy szót egy iaşi-i iskola második osztályában, ahogy a szakszervezet szerint 23 szülő állítja, és az agresszívnak titulált apuka téved, akinek a gyereke nem értette meg a házi feladatot? Vagy a tanító inkompetens, mert a helyesen írt szót javította helytelenre, és alacsony minősítést adott a feladatra?

Ez a kérdés tartja izgalomban már második napja a romániai szülőket és hírfogyasztókat, és úgy tűnik, a gyorsan híressé vált Mihai Eminescu Főgimnázium igazgatójának lesz igaza, aki már tegnap azt mondta, hogy az ügy kivizsgálásához egy egész bizottságra lesz szükség.

Az iskola II. B osztályába járó fiúcska édesapja felháborodottan posztolta ki hétfőn, hogy fia helyesen leírt mondatait a tanító helytelenre javította, majd leminősítette: Elégségest adott rá. Konkrétan a korcsolyapályát jelentő patinoar szót javította a tanító patinuarrá. A kisfiú nem értette, hol hibázott, egy rokona bement reklamálni a tanítóhoz, aki nem ismerte el a hibáját, állítja a nő.

Az eset a tanügyminiszterig jutott, aki szintén felháborodott, és helyesírás-ellenőrző programra küldené a pedagógust. Csakhogy időközben kiállt a tanító mellett az USLIP tanárszakszervezet iaşi-i fiókja, és azt állítja, 

  1. az apuka és utána az egész sajtó kiragadta a feladatot a kontextusból, 
  2. a tanító tapasztalt pedagógus, és eddig kifogástalanul teljesített a pályáján,
  3. az apuka sem az a ma született bárány, már többször támadt le pedagógusokat, ezért rendőrségi ügye is volt.

Kedd este aztán a II. B osztályba járó gyerekek szülei is kiálltak a tanító mellett. Állásfoglalásukat ugyancsak az USLIP hozta nyilvánosságra. Azt állítják, a tanító viselkedése szakmailag és emberileg kiváló, a felháborodott édesapa, Ionel Tarnoveski sosem vesz részt a szülői értekezleteken, viszont fizikailag és verbálisan is agresszíven lépett fel korábban, amikor bement az iskolába: másfél éve is sértegette és kiabált a tanítóval az osztályban, az angoltanárnővel a folyosón.

Közleményükben azt állítják, a házi feladat egész más volt: le kellett másolni a helytelen mondatokat, majd újraírni helyesen. Ezt szerintük Tarnoveski szándékosan és rosszindulatból hallgatja el, bizonyításként pedig mellékelik egy másik gyerek füzetlapjának fotóját, amely ezt a feladatot tükrözi.

A közleményhez mellékelt aláírások mellett sajnos nemcsak a 23 szülő neve szerepel, hanem a gyerekek neve is, amelyre nem lett volna szükség, illetve komoly, kiskorúakra vonatkozó személyiségjogi és adatvédelmi kérdéseket vet fel.

És persze akad olyan is a hozzászólók között, aki szerint még oktatási céllal sem szabad arra kötelezni a gyerekeket, hogy szavakat helytelen formában írjanak le, mert könnyen megtörténhet, hogy a szó helytelen alakja rögzül.

Hirdetés

Az osztálytársak szüleinek kiállására válaszul Tarnoveskiék videóban mutatják meg, hogy gyerekük a könyvben kért feladatot oldotta meg és jól, nem azt, amiről a többi szülő állítja, hogy az lett volna a házi feladat.

Ma pedig már maga a tanító, Spiridon Andrieș magyarázta el a házi feladatot, amely arra is magyarázatot ad, hogy miért ugyanazok a mondatok szerepelnek a másik gyerek füzetében is, ha egyszer a könyv azt a feladatot adja, hogy a gyerekek maguk alkossanak három összefüggő mondatot a képek alapján.

A mondatokat ugyanis a tanító írta fel a táblára helytelen formában, onnan kellett volna lemásolni, otthon pedig újraírni helyesen. Csakhogy ezt a feladatot bő egy hónapja, február elsején adta ki, a gyerek rokonai pedig csak most jöttek reklamálni az Elégséges minősítés miatt.

A tanító megjegyzi, a család eddig sem működött együtt az iskolával, nem vett részt a tanító és a szülők kezdeményezte tevékenységekben, sőt a gyereket is eltiltották ezektől. A tanító megerősíti a többi szülő említette esetet is, hogy Ionel Tarnoveski legutóbb azért ment be az iskolába, hogy számonkérjen egy osztályzatot az angoltanárnőn, akit veréssel fenyegetett meg, akárcsak a többi pedagógust. Amikor a tanító kiállt az angoltanárnő mellett, az édesapa a tanítót is sértegette és megfenyegette az egész osztály előtt. Az eset nyomán az iskola vezetése értesítette a rendőrséget, Tarnoveski pedig azóta nem mutatkozott az iskolában.

A sajtóban szétfutott valótlanságok és spekulációk mélyen érintették őt és családját, jegyzi meg a tanító, aki a végén megköszöni, hogy az osztály szülői közössége nyilvánosan kiállt mellette.

 

Hirdetés