Most éri meg zöldnek lenni: sörrel jutalmazzák a szemetet kiválogatva gyűjtőket

Még a Greenpeace is megirigyelhetné a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat ötletét.
Hirdetés

Nem mindennapi módon szoktatná rá a sepsiszentgyörgyieket a szelektív hulladékgyűjtésre a sepsiszentgyörgyi Tega köztisztasági vállalat. Tavaszi kampánya keretében számos kedvezményt ígér azoknak a lakosoknak, akik kiválogatják a hulladékot: ingyen szállítást, kisebb szemétdíjat és… sört.

Félliter sör jár ugyanis minden öt kilogramm összegyűjtött üveg után.

Már látjuk is, hogyan tűnnek el a sepsiszentgyörgyi közterekről az ott felejtett üvegek, sőt, ha valakinek nagy a sörözhetnékje akár az éléskamra befőttesüveg-készletét is felajánlhatja…

Nem akarunk ötleteket adni, a jutalom természetesen a szemétért jár, tény azonban hogy mifelénk ritkán vetnek be a hatóságok hasonló kreatív ötleteket a közjó érdekében. Merthogy a sörös ötlet már beváltotta a hozzá fűzött reményeket, derül ki a vállalat közleményéből, épp ezért vetik be újra Kovászna megye valamennyi településén.

Fotó: Tega

A Tega a használt bútort, matracokat és egyéb nagyobb tárgyakat ingyen szállítja el a tavaszi nagytakarítása során, de az elromlott háztartási gépekért is házhoz jön. Máthé László igazgató az eddigi tapasztalatok alapján úgy véli, hogy a bekopogós, door to door kampány minden egyéb módszernél hatékonyabb, így azt a mostani akció után ősszel újra megismétlik.

Hirdetés

Érdekes egyébként, hogy a szelektív hulladékgyűjtésben megyeszerte az ország legmagasabban fekvő és egyúttal legelzártabb települése, Kommandó teljesít a legjobban, itt a hulladék 40 százalékát gyűjtik szelektíven, majd Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely következik a sorban. Azt, hogy a Tega kreativitása gyümölcsöző, mi sem bizonyítja jobban, minthogy

Kovászna megyében jelentőse megugrott a szemetet szelektíven gyűjtők száma,

falun a két évvel ezelőtt 1(!) százalék helyett ma már a lakosok 16 százaléka válogatja ki a hulladékot. Városon ez az arány meghaladja a 30 százalékot. Azt, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem csalás, nem ámítás, be is bizonyítja a cég. A lakosok kisvideón követhetik végig a kiválogatott szemét útját:

Hirdetés