„Korcsojapálya” – egyetlen szó miatt veszítheti el katedráját egy tanító

A miniszter helyesírás-ellenőrző programot futtatna le a tanítón, aki helytelenre javította másodikos diákjának egy mondatát.
Hirdetés

Egészen Ecaterina Andronescu tanügyminiszterig viralizálódott egy másodikos fiúcska dolgozata, amelyet tegnap posztolt a Facebookra a kisfiú édesapja. A lapon jól látható, hogy a helyesen patinoarnak írt, korcsolyapályát jelentő szót a tanító „átjavította” patinuarra, majd az egész rögtönzésre adott egy Elégséges minősítést. (Ez olyan, mintha valaki korcsojapályát, vagy korcsolyapáját írna magyarul).

A posztban az édesapa elmeséli, hogy a iași-i Mihai Eminescu Főgimnáziumba járó gyereke ahogy hazaért, egyből a román nyelv nagy értelmező szótárát emelte le a polcról, hogy ellenőrizze, tényleg ő írta-e helytelenül a patinoar szót. És persze nem értette, hogy hol hibázott.

Az iskola II. B osztályát tanító pedagógus nem akarta elismerni a hibáját, derül ki az édesanya kommentjéből, aki felkereste a tanítót. Hiába mutatta meg neki a szótárból kifotózótt címszót, a fia tanítója egyszerűen nem akarta elismerni, hogy tévedett.

A poszt nemcsak a romániai Facebookon futott végig, hanem bekerült a sajtóba, és onnan egyenesen a tanügyminiszter elé, aki felháborodott az ügyön. A pedagógust kiértékelő programra küldik, hogy kiderüljön, maradhat-e a katedrán, ha nem tud románul helyesen írni, nyilatkozta Ecaterina Andronescu oktatási miniszter. Reméli, hogy ez egyedi eset volt, és persze kíváncsi, hogy mit tett az ügyben az igazgató.

Hirdetés

Az igazgató jóval elnézőbben viszonyul a tanítóhoz, derül ki a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatából, és inkább azt nehezményezi, hogy a szülők nem őt keresték meg a problémával, hanem egyből a nyilvánossághoz fordultak. Gabriela Săndulescu azzal védte a pedagógust, hogy az illető tapasztalt tanító, akivel eddig semmilyen gond nem volt, a helyzetet pedig bizottság fogja tisztázni, miután látták az eredeti szöveget, és megismerték a kontextust.

A szakszervezet mentegeti a tanítót

Az USLIP tanügyi szakszervezet iaşi-i képviselői azt mondják, nem kellene rosszindulatúan megközelíteni az ügyet. Közleményükben úgy vélik, hogy az esetet „egészében ki kell vizsgálni, mivel a kontextusból való kiszakítása téves interpretációkhoz vezethet”.

Sérelmezik, hogy az ügyet kivitték a nyilvánosság elé, hogy az egyébként kifogástalan szakmai teljesítményt nyújtó tanítót „megkövezzék”.
Sőt, a szakszervezeti képviselők visszatámadnak: azt állítják, hogy a tanuló apja, aki nyilvánosságra hozta a tanító hibáját, bántalmazott több oktatót is, amiért a rendőrség is vizsgálta.

Hirdetés