Brutális büntetést kapott a CFR egy brutális baleset miatt

Ráadásul a vasúttársaságnak ezt ki kell függesztenie minden egyes állomáson.
Hirdetés
Több mint három millió lejébe kerül az egyébként is forráshiányos vasúttársaságnak az, hogy Erdély egyik vidéki állomásán éjfél után nem mondták be tisztességesen, melyik peronra álljanak az utasok. Legalábbis ha senki nem fellebbez a hátszegi bíróság döntése ellen, amelyről ma számolt be az Agerpres hírügynökség.
 
2014 decemberében ugyanis két vonat közé szorultak Hátszegváralja állomásán az utasok, egyiküknek pedig a vonat levágta a karját. Az utasok három sínpáron átlépve közelítették meg azt a vágányt, amelyre a hangosbemondó szerint érkezett a személyvonatuk, de ezzel egyidőben a szomszédos vágányon egy tehervonat is átrobogott az állomáson. Az így keletkezett légörvényben három személy a földre esett, és egy nőnek a bal karját levágta a vonat. 
 
Az ügyészek szerint a balestre azért került sor, mert a hátszegváraljai állomáson nem voltak megfelelő eligazító táblák kihelyezve, amelyek segítségével az utasok azonosíthatták volna azt a peront, ahol várakozniuk kell. Ráadásul a váraljai vasútállomásnak nem volt működési engedélye sem, állapította meg a vádhatóság.
 
Mindezek miatt a Román Vasúttársaságnak 
  • 116 064 euró anyagi és 300 000 euró erkölcsi kártérítést kell fizetnie a baleset áldozatának,
  • 10 356 lejt a dévai és a konstancai kórházaknak, ahol az illetőt kezelték,
  • 1,2 millió lej büntetést gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt,
  • kiegészítő büntetésként pedig ki kell függesztenie az ítélet szövegét minden állomáson három hónapon át.
Az ítélet ellen tíz napon belül fellebbezést nyújthat be a vállalat. Az alapfokú ítélet bő egy évvel a vádemelés után született meg.
 

Hirdetés