Akkora különleges nyugdíjat kaphatnak a parlamenti sofőrök, hogy érdemes fontolóra venni az átnyergelést

Nagyobb lehet a nyugdíjuk, mint a fizetésük.
Hirdetés
Évek óta zajlik az adok-kapok az éppen aktuális kormányoldal és az éppen aktuális ellenzék között arról, hogy ideje lenne már felszámolni a bizonyos kivételezett kategóriák számára folyósított különleges nyugdíjakat, amelyek hatalmas összeggel terhelik meg a költségvetést.
 
A hangos szócsaták közepette mindenki azt hajtogatja, hogy a speciális nyugdíjakat el kell törölni – majd menetrendszerűen megemelik őket.
 
Hasonló dolog készül most is: a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) három politikusa, Florin Iordache, Şerban Nicolae és Eugen Nicolicea olyan törvénytervezetet dolgozott ki, amely
 

megnövelné a parlamenti alkalmazottak különleges nyugdíjait. Mert hogy nekik is van ilyen!

 
A tervezetet a szenátus hallgatólagosan már el is fogadta – ez annyit jelent, hogy mivel 45 napon belül nem tűzték napirendre, az eredeti formájában elfogadottnak minősül, és megy is tovább a képviselőházba, ahol viszont már kötelező érdemben megvitatni és szavazni róla.
 
A tervezetet a benyújtói azzal indokolják, hogy a jelenlegi törvény értelmében a parlamenti alkalmazottak különleges nyugdíja nem nő automatikusan az alapfizetés emelésével összhangban. Ezt akarják orvosolni.
 
Eugen Nicolicea szerint csak segíteni akartak a parlamenti alkalmazottakon, akik hátrányos helyzetben vannak más tisztviselőkhöz képest.
 
A legjobban a képviselőház főtitkára jár, ő 16 000 lejes különleges nyugdíjat kap. De nem panaszkodhatnak a sofőrök sem: ők
 

3700 lejes különleges nyugdíjra lesznek jogosultak, miközben jelenleg 3400 lej a fizetésük.

 
Az ellenzék szerint egyszerű, populista kampányakcióról van szó, és felhívják a figyelmet: a különleges nyugdíjra jogosult parlamenti alkalmazottak – a liftkezelőtől a takarítószemélyzeten át a sofőrökig – ugyanakkora tb-járulékot fizetnek, mint bárki más.
 
Azért még nem biztos, hogy az érintettek készülhetnek az eredetileg tervezettnél is gondtalanabb öregkorra: a kormány nem támogatja a tervezetet. Abban ugyanis nem jelölték meg a nyugdíjemelés anyagi forrásait. Meg aztán diszkriminatív is más tisztviselőkkel szemben.

 

Hirdetés