Megvan a rekorder iskola, ahol 33 (!) kazánnal (nem) fűtenek!

Az biztos, hogy ez esetben nem lehet hiányosságra panaszkodni. És az is biztos, hogy valakik nagyon jól jártak az üzlettel.
Hirdetés

Galac városában van egy tengerészeti líceum. Érthető, hiszen közel a tenger, oda pedig kell a tengerész. Az már kevésbé érthető, hogy az említett iskolát miért fűti 33, azaz harminchárom kazán. A tény viszont tény.

És akkor nézzük a költségeket. 28 darab 120 KW-os, illetve 5 100 KW-os kazánról van szó, egész pontosan. Ehhez jönnek a beszerelési költségek, és akkor meg is van a végösszeg: 1,5 millió nehéz lej.

Oké, menjünk tovább: honnan jön a pénz? Természetesen a városi költségvetésből. Tovább: ki intézte a remek üzletet? Hát, egyfelől a polgármesteri hivatal, másfelől pedig egy magáncég.

Tovább: tényleg szükség van 33 kazánra? Az iskola igazgatónője szerint jelenleg (februárt írunk, ugye) 5 kazán működik. Nem kell rájuk nagyon odafigyelni, precízen ki- és bekapcsolnak a hőmérséklet alakulása szerint.

Az iskola gondnoka szerint jelenleg nem is 5 kazán működik, csak 3. És amikor rettentő fagy volt, 12 durrant be. Igen ám, de a gondnok úr szerint ez nem baj. Sőt, nagyon is kell a 33, ugyanis néha leáll néhány kazán, és akkor máris ott vannak a pótkazánok, nem kell hideg osztályokban ülniük a diákoknak. Ugye, milyen pragmatikus?

Na de, végezzük csak el a számítást: 33 mínusz 12 az mennyi is? Nálunk 21. Önöknél?

Magyarán: 21 darab kazán csak úgy lóg az iskola falán.

Hirdetés

A galaci polgármesteri hivatal illetékesei szemérmesen elzárkóztak a magyarázatok elől. Annyit megtettek, hogy tájékoztatást adtak ki az adásvételi szerződésről, amelyben az áll, hogy igenis, pont 33 kazán kell egy ilyen 4829 négyzetméteres iskola kifűtéséhez, ahol több mint 100 000 köbméter hideg levegő leselkedik a nebulókra, ha nincs fűtés.

Önöknek hány emberöltőre lenne elég 33 kazán?

 

Hirdetés