Nyílt háború a kormány és az igazságszolgáltatás között

Csendben kiabál a DNA a honlapján, a bírók és ügyészek az utcán, a bíróságok előtt.
Hirdetés
Kivételes nap a mai a PSD-ALDE-kormány és az igazságszolgáltatás szervei között két éve zajló állóháborúban, mert ma több fronton is látványossá vált a csata: az utcán, az interneten, az Európai Parlamentben és természetesen az igazságügy közéletibb malmaiban.
 
Az utóbbi helyen máris lecsapott a Tudorel Toader által múlt héten kiköltött sürgősségi kormányrendelet: a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) nem hosszabbította meg a DNA két vezető tisztségű ügyészének ideiglenes megbizatását, mert ezt a rendelet kifejezetten megtiltotta. A döntés vezető nélkül hagyja a DNA keretében működő korrupcióellenes és a büntetőjogi részleget.
 
Válaszként a DNA olyat tett, amit eddig nem: kétségbeesésében egész képernyős üzenettel fedte el a honlapját.
 
A DNA kétségbeesett üzenete
 
A DNA-t megbéníthatja a 2019/7-es sürgősségi kormányrendelet
A magasszintű korrupció elleni küzdelmet a bénulás veszélye fenyegeti
 
Másrészt a DNA ügyészei közgyűlést tartottak, és úgy döntöttek, támogatják a rendelet megtámadását az alkotmánybíróságon, közös frontot alkotnak a CSM ügyészi részlegével és a legfőbb ügyészséggel.
 
A CSM ügyészi részlege ugyanis már korábban úgy foglalt állást, hogy a kormányrendelet alkotmányba ütköző kitételeket tartalmaz, és a legfőbb ügyészség (ennek keretében pedig a DNA) tevékenységének akadályoztatásához vezethet, ezér támogatják a legfőbb ügyészség lépését, amellyel a Nép Ügyvédjétől kérte, hogy emeljen alkotmányossági kifogást. 
 
A közgyűlés arról döntött továbbá, hogy az ügyészek nyílt levelet küldenek az igazságügyi miniszternek, mivel 22 nap maradt az ügyvivő főügyészek megbízatásának idejéből, és magyarázatot igényel az új DNA-főügyész kinevezésének folyamata. 
 

Az igazán kockázatos lépés az,

hogy egyre több ügyészség és bíróság jelenti be, hogy felfüggeszti a tevékenységét, ami nem az abszolút sürgős ügyeket illeti. Kolozsváron rendszeresen, ma is az utcán tette ezt a bíróságon és a törvényszéken dolgozó bírák és ügyészek közössége, sőt a Mediafax szerint a mai utcai megmozduláson csatlakoztak hozzájuk a DNA és a DIICOT területi kirendeltségén dolgozó ügyészek is. Összesen több mint 80-an
 
Azért kockázatos, mert az ügyészek és bírák értesülésünk szerint nem tüntethetnek, a jogállásuk ezt tiltja, még ha úgy is tüntetnek, hogy nem használják a proteszt kifejezést. Nem is sztrájkolhatnak, ezért élnek a tevékenység felfüggesztése kifejezéssel. 
 
 
Eugen Nicolicea PSD-képviselő meg is jegyezte ma, hogy az ügyészségek tevékenységének felfüggesztése bűncselekménynek minősül. Az alsóház alelnöke szerint az ügyészségek munkabeszüntetése sztrájknak minősül, márpedig a vonatkozó jogszabály egyértelműen leszögezi, hogy bírák és ügyészek nem léphetnek sztrájkba, e tiltás megszegése bűncselekménynek minősül, és egy hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal büntethető. Törvényszegést emlegetett Carmen Dan belügyminiszter is a bírák és ügyészek tiltakozása kapcsán.
 
Tudorel Toader igazságügyi miniszter múlt kedden jelentette be, hogy az igazságügyi törvényeket módosító újabb sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány. A jogszabály többek között arról rendelkezik, hogy az ügyészségek vezető tisztségeit ezután nem lehet ügyvivő jelleggel betölteni, és azt is megszabja, hogy a jelenleg tisztségben levő ideiglenes vezetők mandátuma a rendelet hatályba lépésétől számítva 45 napon belül lejár. A rendelet azt is előírja, hogy ezután bírák is megpályázhatják az ügyészségi vezetői tisztségeket, amennyiben korábban ügyészként is tevékenykedtek. 
 
Az igazságszolgáltatás szakmai szervei azt szeretnék, ha a kormány a teljes rendeletet eltörölné, de Toader miniszter egyelőre csak bizonyos cikkelyek eltörlését ígérte jövő hétre.
 

A nap betetőzéseként 

ma hallgatta meg Laura Codruţa Kövesit az Európai Bizottság költségvetési és jogi bizottsága, mivel Kövesi megpályázta az európai főügyészi tisztséget. A DNA nyáron leváltott főügyészeként Kövesi a kétéves állóháború eddigi legnagyobb vezéráldozata.
 
A meghallgatáson nem is Kövesi teljesítménye volt a meglepő, aki a tőle megszokott higgadtsággal válaszolt minden, akár alákérdező, akár kifejezetten indulatos és támadó kérdésre, hanem az, ahogy a bizottságok román tagjai mennyire előreláthatóan viselkedtek: a kormánypártiak, vagyis a PSD és az ALDE EP-képviselői negatív, a PNL képviselői pozitív irányban elfogult kérdéseket tettek fel Kövesinek. 
 
A nem romániai EP-képviselők pedig szinte mind dicsérték a volt főügyészt a kérdés feltevése előtt, és nyomatékosították, mennyire nem hat rájuk a Kövesi ellen indított propagandahadjárat.
 
 
A költségvetési bizottság ma esti szavazását Laura Codruţa Kövesi nyerte 12 szavazattal, francia kollégája 11, német riválisa egyetlen szavazatot kapott.

Hirdetés