30 év eredménye: a piros-fehér-zöld a romániai magyarságnak is nemzeti szimbóluma

A nyilvánvalóról fogadott el határozatot az RMDSZ 14. kongresszusa.
Hirdetés

Határozatba foglalta az RMDSZ, hogy a magyar zászló nemcsak Magyarország, hanem a magyar nemzet és annak részeként a romániai magyarság nemzeti szimbóluma is, így nem esik annak a törvénynek a hatálya alá, amely szerint más ország zászlóját Romániában csak a román zászlóval párban lehet kitűzni.
 
Az RMDSZ 14. kongresszusa rendelkezett a székely zászlóról is mint nemzeti szimbólumról. Eléggé abszurd, hogy 30 évnyi demokrácia után erről külön határozatot kell hozni, de az elmúlt évek zászlópereit és bírságait látva érthető. A határozat pontjai:
 
    •  A romániai magyar közösség nemzeti szimbóluma a magyar nép nemzeti színei: piros, fehér, zöld. Zászlaja három, egyenlő szélességű, sorrendben felülről piros, fehér és zöld színű, vízszintes sávból áll.

    • Nemzeti színeinket minden lehetséges méretben, elhelyezésben, hordozón és megjelenítési formában saját nemzeti szimbólumainknak tekintjük.

    • A nemzeti szimbólumok bármilyen eseményen, helyzetben és formában való megjelenítése saját közösségi szimbólumnak számít, és jogilag semmilyen esetben nem hasonul Magyarország nemzeti lobogójának köztéren való kiállításához, amelynek Romániában való köztéri kihelyezését nemzetközi egyezmények, valamint helyi törvények határozzák meg.

    • Nemzeti szimbólumunknak tekintjük továbbá a magyar nemzet szerves részét képező székelyek által használt kék és arany színt, valamint a félhold és a nap jelképét. A székely közösség zászlaja fektetett téglalap alakú, melynek szélessége 2:3-ban aránylik a hosszához. A téglalap égszínkék mezejét arany sáv vágja 2:1:2 méretarányban. A felső kék sáv zászlórúd felőli részét arany nap és növekvő ezüst holdsarló díszíti.

    • Ezen elemek minden lehetséges méretben, elhelyezésben, hordozón és megjelenítési formában saját nemzeti szimbólumainknak tekintjük.

    • Hirdetés

      Nemzeti himnuszunk Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye, melyet Erkel Ferenc megzenésítése alapján használunk. 

    • Nemzeti szimbólumunk továbbá Csanády György Székely himnusz című verse, melyet Mihalik Kálmán zenéjére alkalmazva használunk.

Az RMDSZ elvárja Románia, az Európai Unió és a nemzetközi közösség támogatását, ami a szabad jelképhasználatot illeti.

Hirdetés