Így zajlott az élet az RMDSZ 14. kongresszusán – percről percre arról, ami szerintünk érdekes volt

Élet a pártkongresszuson.
Hirdetés

Péntek délután és szombat délelőtt az RMDSZ 14. kongresszusáról, a kolozsvári sportarénából jelentkeztünk és percről-percre üzemmódban beszámoltunk arról, ami érdekes. Ami szerintünk érdekes, természetesen. Nem írtunk hosszú és unalmas beszámolókat a politikusok szpícseiből, ehelyett megpróbáltunk élvezhető betekintést nyújtani a kongresszus életébe.

Kedves Olvasó, ha Önnek nem jelennek meg az újabb bejegyzések, frissítse a cikket a böngészőjéből, vagy kattintson ide.

Hirdetés
Vége
2019-02-23 17:04:00

Az RMDSZ 14. kongresszusa véget ért, köszönjük a megtisztelő figyelmet!

És most már hivatalosan is: Kelemen Hunor átadta az RMDSZ-elnöki stafétát Kelemen Hunornak
2019-02-23 16:24:00

757 leadott szavazatból 728 igennel Kelemen Hunor elnyerte harmadik elnöki mandátumát az RMDSZ élén. Nagyon nehéz dolga nem volt, ő volt az egyetlen jelölt.

Hajrá RMDSZ, hajrá erdélyi magyarok - parafrazálja Kelemen egyik ismert politikus kollégáját rövid beszéde végén.

Megvan az RMDSZ új elnöke! (még ne élesítsd!!!)
2019-02-23 16:03:00

Ő:

Már folyik a szavazás, vajon ki lesz az RMDSZ elnöke?
2019-02-23 15:38:00

 

 

De mit keres Kovács Péter az RMDSZ-kongresszus színpadán?
2019-02-23 15:31:00

Hát moderálja az EP-jelöltek vitáját.

 

A színpadon pedig ismét kraftwerkezés folyik:

 

Közeledik az elnökválasztás pillanata...
2019-02-23 14:58:00

...és azon izgulunk, hogy Kelemen Hunor közül vajon ki lesz az RMDSZ új elnöke.

Így vélekednek az RMDSZ jövőjéről a kongresszusi küldöttek (VIDEÓ) - 3. rész
2019-02-23 14:57:00
A kongresszusi panelbeszélgetésekről az jut eszünkbe, hogy:
2019-02-23 14:40:00

 

 

 

„Egyhangúan” fogadják el a programmódosításokat
2019-02-23 14:00:00

Biró Rozália ülésvezető minden megszavazott pont után elmondja, hogy „egyhangúan” elfogadták a módosításokat. Nagyon hevesen bólogatunk, mert valóban egyhangú és lapos az egész folyamat.

De ugyanakkor egy Grétsy Lászlóba oltott mellkasszaggató alienként tör ki belőlünk a nyelvtannáci, mivel a szavazások során egyhangúLAG szokás bármit elfogadni vagy elutasítani.

Közben nem tudunk nem felsóhajtani, hogy bárcsak ez lenne a legnagyobb bakija Biró Rozáliának, mert hol áll az egyhangúság a Bánat utcától és a kétlábú gyerekektől...

Így vélekednek az RMDSZ jövőjéről a kongresszusi küldöttek (VIDEÓ) - 2. rész
2019-02-23 13:59:00
Arról megy a cicaharc, hogy hol élnek az igaz magyar emberek
2019-02-23 13:41:00

Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő azt találta mondani, hogy szórványban és a Partiumban élnek az igazi magyarok (azt sérelmezve, hogy az RMDSZ túlságosan Székelyföld-központú).

Ekkora sértést természetesen nem lehetett válasz nélkül hagyni. Grüman Róbert, a Kovászna megyei tanács alelnöke előrántotta a bicskáját felszólalásában nyomatékosan hangsúlyozta, hogy azért a Székelyföldön is élnek igazi magyarok. Meg vagyunk nyugodva.

Így vélekednek az RMDSZ jövőjéről a kongresszusi küldöttek (VIDEÓ) - 1. rész
2019-02-23 12:38:00

Készítettünk egy háromrészes minivideó-sorozatot, arról kérdeztünk kongresszusi küldötteket, hogyan látják az RMDSZ jövőjét, ha már az esemény jelszava az, hogy Szövetség a jövőért.

Íme az első rész:

 

 

Mégsem csak hat másodpercig lehet felszólalni
2019-02-23 12:29:00

Valamit rosszul mondhatott Biró Rozália, nem hat másodpercig lehet felszólalni. (Nem mi értettük félre, lecsekkoltuk, a kollégák is hallották).

Egyesek három és fél percet kapnak, mások kettő és negyedet, nem tudjuk kibogozni, milyen algoritmus vagy logika alapján.

Na de, az a helyzet, hogy politikai beszédeket és felszólalásokat hallgatni nem olyan jó mulatság, ezért Önöket sem fárasztjuk velük, kedves Olvasóink.

Miért csak Viorica Dăncilă nyelvi bakijain röhögünk?
2019-02-23 12:13:00

Röhögjünk bátran saját politikai nagyjaink hasonló elszólásain is. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök úr például ezt találta mondani beszédében: zászlóhajós.
Nos, alaposan utánanéztünk.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a zászlóshajó szó egy főnév, amely a haditengerészeti szakzsargonban azt a hajót jelöli, amelyen hadműveletek közben a vezénylő parancsnok (rendszerint admirális) tartózkodik, s ezt a parancsnoki lobogó jelzi.

A zászlóhajós kifejezést azonban hiába kerestük a magyar nyelv értelmező szótárában. Valószínűleg azért nem leltük, mert nem létezik. Illetve, pontosabban, eddig nem létezett. És hogy mit is jelent? Nos, ezt csak találgatni lehet: talán egy olyan Szindbádot, aki egy keretekre kifeszített zászlón hajózik. De ez csak egy tipp. Ha a kedves Olvasó rájön a megfejtésre, írja meg nekünk kommentben.

Repülje körbe velünk az RMDSZ-kongresszust!
2019-02-23 11:52:00
A kongresszusi küldöttek 6, azaz HAT MÁSODPERCIG beszélhetnek
2019-02-23 11:37:00

Most jelentette be Biró Rozália ülésvezető, hogy a kongresszusi küldöttek 6, azaz HAT másodperces felszólalásokra jogosultak.

Tehát: a nagykutyák hosszasan sorakoztathatják fel a politikaibeszéd-irodalom összes szakállas közhelyét, rettenetes hasonlatait és szóvirágait.

A mezei küldöttek kapnak 6 másodpercet. Nézünk ki a fejünkből.

Itt-ott felizzik a figyelem fénye az kongresszusi ülésterem félhomályában
2019-02-23 11:11:00

Sietünk megjegyezni: azért a küldöttek többsége a pódiumon épp felszólaló(k)ra figyel. Ám egyesek inkább az okitelójukat simogatják. És nincsenek azért ők se olyan kevesen. Kiválasztottunk három urat, találomra. Ezzel egyben azt is jelezni kívánjuk, hogy ad hoc felmérésünk során azt a megfigyelést tettük, hogy a hölgyek inkább odafigyelnek a beszélőre.

Az első úr:

A második úr:

És a harmadik úr:

Miért öregszik Porcsalmi Bálint?
2019-02-23 10:40:00

Az RMDSZ ügyvezető elnökének első szombati pódiumi villanása igen humorosra sikeredett. Porcsalmi úr ugyanis arról beszélt, hogy az édesanyja egy tévés szerepléssel kapcsolatban azt tanácsolta neki, vágja le a szakállát, mert öregíti. Az ügyvezető elnök úr így felelt: Nem a szakállam öregít, hanem az, hogy az RMDSZ-ben dolgozom. Ez vicc volt, úgyhogy tessék önfeledten nevetni.

És ma már reggelivel is kedveskedtek a sajtónak
2019-02-23 10:36:00

Bizony. A tegnapi éhkopp után ropi, spenótos és valami édeskés rolád várta a médiát a sajtóteremben. Azt ugyan nem tudjuk, hogy reggeli friss termék-e, vagy a tegnap esti állófogadás maradéka, de mindenképp finom volt, és jól is esett. Tessék:

Sokánt! Bombakereső osztag szállta meg az RMDSZ-kongresszus helyszínét
2019-02-23 10:18:00

Ma reggel az RMDSZ-kongresszus helyszíne, vagyis a kolozsvári sportaréna felé tartott a Főtér kicsiny, de hatékony operatív egysége, de a mélygarázsba nem sikerült olyan gyorsan és elegánsan besuhannunk, mint tegnap. A bejárat előtt ugyanis kocsisor állt és nem értettük, mi van.

 

Közelebb kerülve azt láttuk, hogy egyenruhás csendőrök kerülgetik az autókat és nézelődnek veszettül. Na, mondom Szántainak, ezek ejsze illegálisan belógni készülő szavazópolgárokat keresnek, akik első kézből akarják hallani az igét.

 

Aztán kiderült, hogy nem erről van szó, bár úgy tűnt, hogy az alább látható, kocsiból kiszálló úriembert éppen bántalmazni készül a nagydarab zsandár azzal a láthatóan fémből készült tompa, nehéz tárgynak látszó tompa, nehéz tárggyal.

 

Bombát keresnek - válaszolta érdeklődésünkre az egyik egyenruhás. Benéztek a csomagtartóba, motorház alá, körbejárták a kocsit egy hosszúnyelű tükörrel Természetesen nem találtak semmilyen robbanó szerkezetet sem a mi, sem a többiek kocsijában. Ilyen nagyobb eseményeken szoktak hasonló intézkedéseket foganatosítani - mondja a csendőr.

És akkor tényleg: ennyi volt mára!
2019-02-22 19:59:00

Kedves olvasók! Tényleg véget ért az RMDSZ 14. kongresszusának első napja. Minden beszédet elmondtak, minden jövőt felvázoltak, minden nyilatkozatot aláírtak, minden díjat átadtak!

Kezdődhet az este hét órára ígért állófogadás! Este nyolckor.

Mi is letesszük a lantot. De találkozunk ismét holnap délelőtt, a kongresszusi matinén. Amikor is óriási izgalmaknak nézünk elébe: kiderül ugyanis, ki lesz az RMDSZ új elnöke, Kelemen Hunor után.

Ne tessék sehova menni, jönnek a Szíve helyén tulipán díjak
2019-02-22 19:56:00

Mert egyetlen rangos esemény sem igazán működik díjkiosztó nélkül. A díj neve tényleg az, amit a címben megadtunk. Öt kategóriában osztották ki.

A legrégebbi RMDSZ-elnök díja: Visky Mária, a Gálospetri (Bihar megye) RMDSZ elnöke.

A legkitartóbb RMDSZ-tagdíjbeszedő díja: Magyari Károly, marosvásárhelyi körzeti elnök.

Magyari Károly, mellette Visky Mária

A legügyesebb RMDSZ-aláírásgyűjtő díja: Madaras Eszter.

A legönzetlenebb önkéntes (RMDSZ-ben edzett) díja: Szente Mária.

A legtündéribb irodavezető díja: Barabás Katalin.

Na kérem, ez is megvolt.

A vége-hangulat azért látszik már
2019-02-22 19:33:00

Diszkréten zizeg az újság az ülésteremben. Sógor Csaba európai parlamenti képviselő úr beleolvas a kongresszusi lapba.

Kész, ennyi volt mára?
2019-02-22 19:17:00

Kedves olvasók! Véget ért az RMDSZ 14. kongresszusának első napja. Minden beszédet elmondtak, minden... hoppá, nem! Dehogy ért véget! Egész ötösfogat megy fel a színpadra (plusz a moderátor, Csoma Botond): Semjén Zsolt (Magyarország), Pásztor István (Délvidék), Menyhárt József (Felvidék), Brenzovics László (Kárpátalja), Kelemen Hunor (Erdély etc.). Hogy az európai parlamenti választások jelentőségéről beszéljenek. Meg is teszik, alaposan.

Aztán aláírnak egy közös Kárpát-medencei Nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a Kárpát-medencében élő összes magyar ember érdekében fognak fellépni az Európai Unióban.

Lassan foghíjassá válnak a kongresszusi széksorok is
2019-02-22 18:58:00

Derekasan helyt álltak, izé, ültek a derék küldöttek. Odakint besötétedett, eljárt az idő a kongresszus első napja fölött. Nem csoda, hogy jó páran elkezdtek kiszivárogni az ülésteremből.

És Elvis elhagyja az épületet
2019-02-22 18:52:00

Vagyis a kongresszust. Jelen esetben Elvis maga Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE vezére. És igen szépen mosolyog.

És megvan az első (általunk is) észlelhető technikai baki a kongresszuson
2019-02-22 18:21:00

Mégpedig a következő: az ülésteremben éppen Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke beszél épp. Mutatjuk:

A sajtóterem kivetítőjén (ahol eddig pont azt láthattuk-hallhattuk, ami az ülésteremben történt) teljesen mást látunk (de alig halljuk, ugyanis a hangsávot Brenzovics úr uralja), egy beszélgetést, amely az ülésterem egyik sarkában berendezett kis pódiumon zajlik. Ezt is mutatjuk:

A kongresszus hátterében iszonyú profin folyik a munka
2019-02-22 17:47:00

Le kell vennünk a kalapjainkat a takarító személyzet előtt is. Úgy működnek a kongresszusi helyszínen, mint a nindzsák: halkan, gyorsan és gyilkos hatékonysággal, mármint a szemétre nézve.

Annyira szeretnénk, hogy a köztisztasági akciók a mindennapokban is ilyen olajozottan működjenek, ne csak pártkongresszusok alatt.

Ja, a fenti fotó elkészítésekor volt egy kis balhénk is. Az egyik biztonsági úr, látván, hogy fotózni készülünk, ránk kiáltott, hogy ne tegyük.

Kérdeztük, ugyan miért. Hát, mert ő ezt mondja, mondta. De mi itt sajtómunkát végzünk, és ez tudtunkkal nem tilos. Mire ő, hogy de bizony, mert ez tiszteletlenség. Mondtuk, hogy kedves biztonsági úr, éppen ellenkezőleg: tisztelegni szeretnénk a jó munkát végzők előtt. Erre már nem volt mit mondania, dohogva továbbment, fontosságának tudatában.

Íme, a legszimpatikusabb nem magyar, de magyarul beszélő román politikus
2019-02-22 17:43:00

Gheorghe Firczak, a Romániai Ruténok Kulturális Szervezetét képviseli, a képviselőház nemzeti kisebbségi frakciójának tagja. Ő nem csak magyarul köszön, hanem a teljes beszédét magyarul mondja. Ennek az a magyarázata, hogy félig székely, nem is szégyelli elmondani. Folyékonyan beszél magyarul, nagyon szimpatikus, persze hogy tapsot kap.

Az RMDSZ-kongresszus elölről, hátulról (mozgó képek)
2019-02-22 17:39:00

Először, természetesen, elölről:

 

Utána pedig hátulról:

 

via GIPHY

via GIPHY

Mihai Fifor lemondott román védelmi miniszter bezzeg nem szólalt meg magyarul
2019-02-22 17:36:00

Liviu Dragnea PSD-elnök, ugye, nem jött el az RMDSZ kongresszusára. Mert, úgymond, más programja van ezen a hétvégén. Elküldte viszont maga helyett Mihai Fifor ex-védelmi minisztert, a PSD országos tanácsának elnökét.

Már izgatottan vártuk, hogyan fog az ő szájából hangzani a „Sziep jo napot, jelnök úr!”, de hiába. Fifor úr nem kockáztatta meg az idegen nyelvet. Ehelyett rögtön belekötött a Nemzeti Liberális Párt jelenlevő képviselőjébe, Raluca Turcan asszonyba.

Utána pedig, mint aki jól végezte dolgát, köszöntötte a kongresszust ezen a nagy magyar ünnepnapon. Persze, lehet azt mondani, hogy egy pártkongresszus ünnepnap egy közösség életében, de… ööö… minek is?

Ez az a nap, amikor a román politikusok is magyarul beszélnek
2019-02-22 17:22:00

Vagy legalábbis megpróbálják. Ionopot chivanoc – mondta ki diadalmasan Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke. Előtte Dan Barna, a Románia Megmentéséért Szövetség (USR) elnöke is mondott pár szót magyarul.

Hol lehet megpihenni, ha az erdélyi magyar ember megunja a beszédeket?
2019-02-22 17:00:00

A MIÉRT Lounge-ban. MIÉRT, mint Magyar Ifjúsági Értekezlet. Hogy miért lounge? Mert pitstopra, szusszanóra a legelszántabb jövőépítőnek is szüksége van néha-néha.

Nos, a sportcsarnok első emeletén megteheti, mégpedig igen kellemes környezetben.

Itt lehet egyébként kapni szendvicset, rágcsát is. Igazm mire odaértünk, már csak szalámis szendvics volt, ami arra utal, hogy elég sokan voltak éhesek.

A MIÉRT Lounge persze nem csak székekből, asztalokból, babzsákokból áll. Vannak ott szép díszítőelemek is.

Például ez a kék fényben villódzó közösségépítő installáció.

Vagy ezek a hagyományosabb grafikák. Azt nem tudtuk kideríteni, hogy az alkotások megvásárolhatók-e, vagy sem.

Vagy ez az ízlésesen elrendezett gramofon-bromélia kompozíció.

Vagy ez a valódi könyvekkel, valódi vintage rádióval megrakott polc. Az olvasósarok. Egyelőre még lakatlan.

Vagy ez a kovácsoltvas borpolc. Azt sem sikerült kideríteni, hogy a borok elfogyaszthatók-e, de gyanítjuk, hogy inkább ornamentális funkciót töltenek be.

Bréking nyúz! Tăriceanu magyarul beszél
2019-02-22 16:44:00

Szinte a torkunkon akadt a kávé a sajtóteremben, amikor Călin Popescu Tăriceanu beszéde elején magyarul kezdett beszélni és percekig folytatta. Sokat nem értettünk belőle, de mintha olyan szavakat hallottunk volna, hogy kedves maghiarok és egjutmukodes. Megtapsolták, persze.

Semjén Zsolt szorosozott egyet
2019-02-22 16:38:00

A magyar miniszterelnök-helyettes azt mondta: szoros és teljes bizalmi együttműködés van a budapesti kormány és az RMDSZ között, Orbán Viktor és Kelemen Hunor között.

Tőkés László és Markó Béla egymás mellett
2019-02-22 16:29:00

Van itt a sportcsarnok emeletén egy kiállításféle, tucatnyi képernyőn futnak végtelenítve kisfilmek az elmúlt évtizedek kongresszusairól. Például ilyen egymásmellettiséget lehet látni.

Csináltunk Emil Bocnak egy szép Facebook-fejlécet
2019-02-22 16:26:00

De ahogy ismerjük, nem fogja kitenni.

Tisztelet a nyelvi háttérhatalom letéteményesei, a szinkrontolmácsok előtt
2019-02-22 16:24:00

Igen, az ő munkájuk nélkül pillanatok alatt szétesne az olajozottan működő soknyelvűség, a pártkongresszus mintegy varázsütésre afféle Bábel-tornyocskává változna.

Levett kalpagokkal köszöntjük tehát a szinkrontolmácsok kommandóját!

Itt azt láthatjuk, amint egyikük (civilben a kortárs magyar irodalom egyik legjobb költője: László Noémi) éppen feszülten figyel.

Itt pedig azt, amikor – megpillantván az ismerős fotóst – örömteli gesztussal üdvözli őt, a rendelkezésre álló pár másodpercnyi szünetben.

Hajrá, tolmácsok!

Hölgyeim és uraim!
2019-02-22 16:12:00

Az RMDSZ 14. kongreszusán elhangzott a magyar és a székely himnusz.

Megérkezett Călin Popescu Tăriceanu
2019-02-22 15:34:00

Na de mi lesz ebédre?
2019-02-22 15:31:00

Az ember azt gondolná... na jó, kezdjük újra. Az újságíró azt gondolná, hogy ha elmegy egy bazi nagy pártkongresszusra, amelynek a sajtóérzékeny része pont fix ebédidőben kezdődik, akkor valami ropit, nasit, kekszet, mogyit csak vetnek a média mókusai elé.

Ehhez képest nincs semmi. Csak víz. Meg kávé. Érdeklődtünk egyet finoman, és az illetékes hölgy azt mondta, hogy kaja nincs, este lesz állófogadás.

Aztán valószínűleg elment a kis érdeklődés híre, mert percek múltán bejött egy másik hölgy a terembe, és azt mondta, hogy sajnos most nincs kaja (ez ismétlés volt), este lesz állófogadás (ez is), de addig is, aki éhes, felmehet az emeletre és vehet magának szendvicset. Köszönjük szépen!

Godot-t is várják a kongresszusra
2019-02-22 15:18:00

Székely István talán még reménykedik.

 

De Godot természetesen nem jön. Viszont befut Emil Boc polgármester. Kétnyelvű feliratokat nem láttunk nála.

Eközben a nagyteremben
2019-02-22 15:02:00

Az Oscar-díj átadásának helyszínét idézi a terembelső, véleményünk szerint kicsit túl van tolva. De hát ez van, a látvány és a látszat mindenekfelett, a politikában is. Vagyis főleg ott.

 

Mint az iskolapadban, úgy ülnek majd itt a kongresszusi küldöttek. Csak most szivárognak befele.

 

Biró Rozália lecsekkolja az üzeneteit.

 

Az erdélyi magyar politika Nikki Sixx-e és Tommy Lee-je, Paul McCartney-ja és John Lennonja, Simonja és Garfunkele, vagyis Antal Árpád és Tamás Sándor.

 

Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök egy szép női kéznek nyilatkozik.

Liviu Dragnea nem jött el
2019-02-22 14:57:00

A PSD elnök urának más dolga van. Szomorú szmájli.

Mindenki tud románul?
2019-02-22 14:44:00

Bejön a sajtótájékoztató-csarnokba Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök úr és technikai tájékoztatót tart. Megkérdezi: Mindenki tud románul? Románul kérdezi, persze.

A teremből meg is jön a válasz. Nu! Szintén románul.

Ezek után Porcsalmi úr letájékoztatja a sajtót. Románul.

Utána megkérdi, ismételje-e el magyarul is a tájékoztatót. Diszkrét „nem” érkezik a terem mélyéről.

Valamelyik román sajtós megkérdezi – biztos, ami biztos –, hogy ugyan hány elnökjelöltje van az RMDSZ-nek. Hehe, meglepetés: csak egy.

Valaki megkérdi (magyarul), mekkora egy ilyen kongresszus költségvetése.

Válasz: Számottevő. De majd hétfőn-kedden többet fog tudni. Aztán ugyanezt románul.

De mégis mi történik a kongresszuson?
2019-02-22 14:19:00

Az RMDSZ-eseknek már délelőtt elkezdődött a hepaj. Workshopok, fejtágítók, tanácskozások zajlottak eddig. Délután folyamán a program szerint hazai és külföldi politikai vezetők beszédei, valamint a partnerszervezetek képviselőinek üdvözlője van terítéken, utána panelbeszélgetés lesz az európai parlamenti választások tétjéről, a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel. Ezután átadják a szervezetépítési díjakat, ennek az eseménynek az a címe, hogy Szíve helyén tulipán, és ezzel tulajdonképpen vége is van az első napnak.

Szombaton jönnek a tényleges munkálatok, a pártelnök politikai beszámolója, politikai vita, programmódosítás, határozatok elfogadása, a szövetségi elnök megválasztása és az európai parlamenti jelöltek vitája. Majd kihirdetik az elnökválasztás eredményét, amit izgatottan várunk.

Mit tartalmaz a kongresszusi sajtómappa?
2019-02-22 14:12:00

Soroljuk is:

1 db. óldszkúl újság, amelyben az írók 12 színes oldalon taglalják, hogyan is lehet erős Európát (kék téntával), fejlődő Erdélyt (zöld téntával) teremteni.

1 db. programterv (A4-es papírlap, mindkét oldalra nyomtatva), amelyen az olvasható, hogy mi várható pénteken és szombaton. Vagyis az RMDSZ-kongresszus életének vázlata. Lesz itt powerpoint, meg székelyföldi odüssszeia, meg ezek a mai fiatalok (nem a film), meg az erdélyi kreatív osztály (!), meg veszélyes iskolák, meg ígéretekkel tele padlás, meg az ördög a részletekben lakik, meg szívünk helyén tulipán, szóval pezsegni fog itt még a mennyezet is.

1 db. brosúra, amely lényegében számadás az RMDSZ elmúlt négy évéről. Mert, ugye, tudjuk, Szent György napján mindenkiből lehet pásztor, Szent Mihálykor csak az pásztor, ki elszámol. 48 oldal, igen jó minőségű krétazott papír, pompás színek, és hű, a nyomdából frissen kijött termék illata. Mint a kenyéré, na! Ja, a címlapon Kelemen Hunor elnök úr rajzolja a jövőt.

1 db. csinos notesz. Lehet bele írni. Szövetségesként, a jövőért.

1 db. visszafogottan dizájner golyóstoll. Fa és fém tökéletes összesimulása.

1 db. 16 gigás pendrive. Szintén fából. Határozottan hasznos.

És persze van a mindezt rejtő szütyő, természetes anyagból, diszkrét piros-fehér-zöldben.

Egyelőre semmi sehol
2019-02-22 14:11:00

Itt ülünk a sajtóközpontban. Ez egy külön terem, nem a kongreszus munkálatainak helyszíne. Ezt így szokták az ilyen rendezvényeken, az újságíró ugyanis izeg-mozog, vakarózik, kimegy cigizni, kábelekkel rohangászik meg ilyesmik, így elkülönítik, hogy ne zavarja a komoly dolgokat. Kivetítőn megy a terembeli műsor.

Itt ül például Gazda Árpád, az erdélyi magyar média egyik alappillérének számító MTI hírügynökség tudósítója, elég sok (erdélyi) magyar médiamunkás várja a híreket, amelyek a keze alól ma és holnap kikerülnek.