pártkongresszus
Szerző: Fall Sándor, Erdély László, Szántai János
2019. február 22. péntek, 14:10
Élet a pártkongresszuson.

Péntek délután és szombat délelőtt az RMDSZ 14. kongresszusáról, a kolozsvári sportarénából jelentkeztünk és percről-percre üzemmódban beszámoltunk arról, ami érdekes. Ami szerintünk érdekes, természetesen. Nem írtunk hosszú és unalmas beszámolókat a politikusok szpícseiből, ehelyett megpróbáltunk élvezhető betekintést nyújtani a kongresszus életébe.

Kedves Olvasó, ha Önnek nem jelennek meg az újabb bejegyzések, frissítse a cikket a böngészőjéből, vagy kattintson ide.

összesen: 49 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
Vége

Az RMDSZ 14. kongresszusa véget ért, köszönjük a megtisztelő figyelmet!

És most már hivatalosan is: Kelemen Hunor átadta az RMDSZ-elnöki stafétát Kelemen Hunornak

757 leadott szavazatból 728 igennel Kelemen Hunor elnyerte harmadik elnöki mandátumát az RMDSZ élén. Nagyon nehéz dolga nem volt, ő volt az egyetlen jelölt.

Hajrá RMDSZ, hajrá erdélyi magyarok - parafrazálja Kelemen egyik ismert politikus kollégáját rövid beszéde végén.

Megvan az RMDSZ új elnöke! (még ne élesítsd!!!)

Ő:

Már folyik a szavazás, vajon ki lesz az RMDSZ elnöke?

 

 

De mit keres Kovács Péter az RMDSZ-kongresszus színpadán?

Hát moderálja az EP-jelöltek vitáját.

 

A színpadon pedig ismét kraftwerkezés folyik:

 

Közeledik az elnökválasztás pillanata...

...és azon izgulunk, hogy Kelemen Hunor közül vajon ki lesz az RMDSZ új elnöke.

Így vélekednek az RMDSZ jövőjéről a kongresszusi küldöttek (VIDEÓ) - 3. rész
A kongresszusi panelbeszélgetésekről az jut eszünkbe, hogy:

 

 

 

„Egyhangúan” fogadják el a programmódosításokat

Biró Rozália ülésvezető minden megszavazott pont után elmondja, hogy „egyhangúan” elfogadták a módosításokat. Nagyon hevesen bólogatunk, mert valóban egyhangú és lapos az egész folyamat.

De ugyanakkor egy Grétsy Lászlóba oltott mellkasszaggató alienként tör ki belőlünk a nyelvtannáci, mivel a szavazások során egyhangúLAG szokás bármit elfogadni vagy elutasítani.

Közben nem tudunk nem felsóhajtani, hogy bárcsak ez lenne a legnagyobb bakija Biró Rozáliának, mert hol áll az egyhangúság a Bánat utcától és a kétlábú gyerekektől...

Így vélekednek az RMDSZ jövőjéről a kongresszusi küldöttek (VIDEÓ) - 2. rész
Arról megy a cicaharc, hogy hol élnek az igaz magyar emberek

Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő azt találta mondani, hogy szórványban és a Partiumban élnek az igazi magyarok (azt sérelmezve, hogy az RMDSZ túlságosan Székelyföld-központú).

Ekkora sértést természetesen nem lehetett válasz nélkül hagyni. Grüman Róbert, a Kovászna megyei tanács alelnöke előrántotta a bicskáját felszólalásában nyomatékosan hangsúlyozta, hogy azért a Székelyföldön is élnek igazi magyarok. Meg vagyunk nyugodva.

Így vélekednek az RMDSZ jövőjéről a kongresszusi küldöttek (VIDEÓ) - 1. rész

Készítettünk egy háromrészes minivideó-sorozatot, arról kérdeztünk kongresszusi küldötteket, hogyan látják az RMDSZ jövőjét, ha már az esemény jelszava az, hogy Szövetség a jövőért.

Íme az első rész:

 

 

Mégsem csak hat másodpercig lehet felszólalni

Valamit rosszul mondhatott Biró Rozália, nem hat másodpercig lehet felszólalni. (Nem mi értettük félre, lecsekkoltuk, a kollégák is hallották).

Egyesek három és fél percet kapnak, mások kettő és negyedet, nem tudjuk kibogozni, milyen algoritmus vagy logika alapján.

Na de, az a helyzet, hogy politikai beszédeket és felszólalásokat hallgatni nem olyan jó mulatság, ezért Önöket sem fárasztjuk velük, kedves Olvasóink.

Miért csak Viorica Dăncilă nyelvi bakijain röhögünk?

Röhögjünk bátran saját politikai nagyjaink hasonló elszólásain is. Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök úr például ezt találta mondani beszédében: zászlóhajós.
Nos, alaposan utánanéztünk.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a zászlóshajó szó egy főnév, amely a haditengerészeti szakzsargonban azt a hajót jelöli, amelyen hadműveletek közben a vezénylő parancsnok (rendszerint admirális) tartózkodik, s ezt a parancsnoki lobogó jelzi.

A zászlóhajós kifejezést azonban hiába kerestük a magyar nyelv értelmező szótárában. Valószínűleg azért nem leltük, mert nem létezik. Illetve, pontosabban, eddig nem létezett. És hogy mit is jelent? Nos, ezt csak találgatni lehet: talán egy olyan Szindbádot, aki egy keretekre kifeszített zászlón hajózik. De ez csak egy tipp. Ha a kedves Olvasó rájön a megfejtésre, írja meg nekünk kommentben.

Repülje körbe velünk az RMDSZ-kongresszust!
A kongresszusi küldöttek 6, azaz HAT MÁSODPERCIG beszélhetnek

Most jelentette be Biró Rozália ülésvezető, hogy a kongresszusi küldöttek 6, azaz HAT másodperces felszólalásokra jogosultak.

Tehát: a nagykutyák hosszasan sorakoztathatják fel a politikaibeszéd-irodalom összes szakállas közhelyét, rettenetes hasonlatait és szóvirágait.

A mezei küldöttek kapnak 6 másodpercet. Nézünk ki a fejünkből.

Itt-ott felizzik a figyelem fénye az kongresszusi ülésterem félhomályában

Sietünk megjegyezni: azért a küldöttek többsége a pódiumon épp felszólaló(k)ra figyel. Ám egyesek inkább az okitelójukat simogatják. És nincsenek azért ők se olyan kevesen. Kiválasztottunk három urat, találomra. Ezzel egyben azt is jelezni kívánjuk, hogy ad hoc felmérésünk során azt a megfigyelést tettük, hogy a hölgyek inkább odafigyelnek a beszélőre.

Az első úr:

A második úr:

És a harmadik úr:

Miért öregszik Porcsalmi Bálint?

Az RMDSZ ügyvezető elnökének első szombati pódiumi villanása igen humorosra sikeredett. Porcsalmi úr ugyanis arról beszélt, hogy az édesanyja egy tévés szerepléssel kapcsolatban azt tanácsolta neki, vágja le a szakállát, mert öregíti. Az ügyvezető elnök úr így felelt: Nem a szakállam öregít, hanem az, hogy az RMDSZ-ben dolgozom. Ez vicc volt, úgyhogy tessék önfeledten nevetni.

És ma már reggelivel is kedveskedtek a sajtónak

Bizony. A tegnapi éhkopp után ropi, spenótos és valami édeskés rolád várta a médiát a sajtóteremben. Azt ugyan nem tudjuk, hogy reggeli friss termék-e, vagy a tegnap esti állófogadás maradéka, de mindenképp finom volt, és jól is esett. Tessék:

Sokánt! Bombakereső osztag szállta meg az RMDSZ-kongresszus helyszínét

Ma reggel az RMDSZ-kongresszus helyszíne, vagyis a kolozsvári sportaréna felé tartott a Főtér kicsiny, de hatékony operatív egysége, de a mélygarázsba nem sikerült olyan gyorsan és elegánsan besuhannunk, mint tegnap. A bejárat előtt ugyanis kocsisor állt és nem értettük, mi van.

 

Közelebb kerülve azt láttuk, hogy egyenruhás csendőrök kerülgetik az autókat és nézelődnek veszettül. Na, mondom Szántainak, ezek ejsze illegálisan belógni készülő szavazópolgárokat keresnek, akik első kézből akarják hallani az igét.

 

Aztán kiderült, hogy nem erről van szó, bár úgy tűnt, hogy az alább látható, kocsiból kiszálló úriembert éppen bántalmazni készül a nagydarab zsandár azzal a láthatóan fémből készült tompa, nehéz tárgynak látszó tompa, nehéz tárggyal.

 

Bombát keresnek - válaszolta érdeklődésünkre az egyik egyenruhás. Benéztek a csomagtartóba, motorház alá, körbejárták a kocsit egy hosszúnyelű tükörrel Természetesen nem találtak semmilyen robbanó szerkezetet sem a mi, sem a többiek kocsijában. Ilyen nagyobb eseményeken szoktak hasonló intézkedéseket foganatosítani - mondja a csendőr.

összesen: 49 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30046
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.
Elképesztően operatívak voltak vasárnap kora reggel.
Míg egyes papok lelkesen forradalmárkodtak, a katonák zöme húzódozott. Amíg az arisztrokrácia Budapestre várt, a vidéki románok fegyvert ragadtak.
A román politikai kultúra régi mintái: népieskedés, nosztalgia, ostoba ájtatosság, öndicséret, nyelvtani hibák.
A SRI vizsgálja, merre járt.
Az államfő így tisztelte meg a romániai magyar közösséget a nemzeti ünnepen.
Ferenczes István költő-szerkesztőnek, Selmeczi György zeneszerzőnek és Tamás Menyhért költőnek gratulálunk!
Képekben mutatjuk a március 15-i kolozsvári felvonulás és ünnepség pillanatait.
A polgári engedetlenséget gyakorolta ma 15 percre a lakosság egy része.