Illusztráció | A kép forrása a Pixabay
#metoo
szabot
2019. február 20. szerda, 14:49
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Románia ugyan nem zeng a #metoo botrányoktól, de alapanyag lenne hozzá bőven: az alkalmazottak 44 százaléka érezte már úgy a munkahelyén, hogy szexuális zaklatás áldozata lett. Az esetek magas aránya a BestJobs álláskereső portál felméréséből derül ki, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra.
 
Azoknak, akik a felmérésben ilyen tapasztalatokról számoltak be, 86 százaléka nő, 56 százaléka mondta, hogy legalább háromszor zaklatták karrierje során, 12 százalékával pedig folyamatosan megtörténik. 
 

A hatalmi összetevő

Ehhez képest ötből négy ilyen személy nem jelenti az esetet a kollégáinak vagy feletteseinek, inkább tűri (20%) vagy más állást keres (59%). Ennek egyik oka lehet az, hogy az esetek felében a közvetlen felettesük vagy az igazgatójuk volt a zaklató, 34,5 százalékában egyenesen a cég felsővezetéséből. 
 
Az esetek 38,3 százalékában a zaklatást elszenvedőéhez hasonló pozíciót betöltő személy, 16 százalékában ügyfél, öt százalékában beszállító környékezte meg az alkalmazottat.
 
Ötből hárman mondták, hogy konfrontálódtak a zaklatóval, az esetek 40 százalékában ez leszerelte a zaklatót, de több mint 30 százalékában a helyzet elfajulásához vezetett. Az többi esetben a zaklató nem változtatott a viselkedésén. 
 

Miért nem?

Azoknak a fele, akik nem jelentették az esetet, azért hallgattak róla, mert nem voltak bizonyítékaik, csak az ő szavuk a másik fél szava ellenében. Harmaduk nem akarta azt a benyomást kelteni magáról, hogy problémás alkalmazott, 17% pedig attól félt, hogy elveszíti az állását.
 
Akik nem hallgattak az őket ért zaklatásról, azok a saját felettesüknek, a zaklató felettesének, a személyzeti vagy a jogi osztályon jelentették az esetet. 28,5 százalékuk utána arról számolt be, hogy kollégáik kerülték őket, 12 százalékukkal veszekedett a főnökük, 14,2 százalékát pedig kitették a cégtől.
 
Az esetet jelentőknek mindössze ötöde kapott támogatást úgy a kollégáitól, mint a feletteseitől. A jelentés után az esetek 38 százalékában szűnt meg a zaklatás, a zaklató viszont ott maradhatott a cégnél, és a jelentett zaklatóknak mindössze öt százalékát bocsátották el a munkahelyéről.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/30014
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.