Megvannak a szép új székelyföldi feredők, csak épp pénzt nem hoznak a konyhára

Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Hirdetés

Tíz évig épült, de még mindig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a Borvíz Útja projekt. Hiába győztek le számos bürokratikus akadályt és épültek ki európai uniós támogatással a szép új székelyföldi gyógyfürdők, kiderült, hogy Háromszéken például nem vonzanak elegendő vendéget.

Erre Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke hívta fel a figyelmet, aki szerint új megoldásokat keresnek a turisták nélküli turisztikai létesítmények minél hatékonyabb és jövedelmezőbb kihasználására. Öt év működés alatt ugyanis kiderült, hogy

a bölöni, előpataki, málnásfürdői és oltszemi gyógyfürdők és kezelőközpontok nem termelik meg a fenntartásukhoz szükséges pénzt.

Ezeket annak idején azzal a nem titkolt céllal hozták létre, hogy felélesszék az egykor méltán népszerű székelyföldi fürdőkultúrát. Jelenleg egy társulás üzemelteti ezeket, melyet a Kovászna megyei tanács mellett az Aquasic Egyesület és megyei turisztikai fejlesztési egyesület alkot, miközben az épületek a helyi önkormányzatok tulajdonában vannak.

Épp emiatt született az ötlet, hogy teljes egészében helyben kellene működtetni őket, és az említett egyesületi háttér helyett a fürdők alkalmazottai a polgármesteri hivatal alkalmazásában kellene álljanak.

Egyedül a Szentkatolna községhez tartozó Hatolyka fürdője maradna továbbra is a turisztikai egyesület szárnya alatt, itt ugyanis szén-dioxidos kezeléseket is végeznek, amihez szakemberi felügyeletre van szükség. Grüman Róbert hangsúlyozta, sok turista felkereste már az említett fürdőket,

összesen átlagban 20 ezer látogató fordult meg bennük évente.

Hirdetés

Azt remélik, hogy a jövőben még többen kapnak kedvet a gyógyfürdőkhöz, ugyanis a cél az lenne, hogy hatásukra fellendüljön a faluturizmus a falvakban, panziók, éttermek nyíljanak.

A szóban forgó fürdők 2011-2014 között épültek a Borvizek Útja projekt keretében, a számos buktatóval járó program az egykori székelyföldi fürdőhelyek felélesztését, a gyógykezelésre is alkalmas borvizek minél hatékonyabb kihasználását célozta. Ennek keretében nem csak felújították uniós támogatással a korábbi feredőket, új medencéket, törökfürdőket alakítottak ki, de szaunát, fitnesztermet és szabadidős tevékenységeknek alkalmas tereket is létrehoztak.

Hirdetés