Mindent megtesz Toader, hogy rontsa Kövesi esélyeit Brüsszelben

Az összes igazságügyi miniszter az EU-ban megkapta a román tárcavezető frusztrált levelét.
Hirdetés

Tudorel Toader román igazságügyi minisztert láthatóan frusztrálja, hogy a korrupcióellenes ügyészség éléről általa eltávolított Laura Codruţa Kövesi a legesélyesebb jelölt az európai ügyészség élére, és erre még azzal is rájátszott, hogy levelet írt külföldi kollégáinak. Ebben részletesen beszámolt arról, hogy miért rúgatta ki Kövesit, illetve milyen alkotmányos konfliktus keletkezett a kormány és a Kövesi leváltását megtagadó Klaus Iohannis államfő között.

Kitért arra is, hogy a Román Hírszerző Szolgálat az igazságügyi intézmények közötti együttműködési megállapodásokat Kövesi is aláírta, márpedig azok kivizsgálását maga Frans Timmermans, az EB első alelnöke is sürgette. Toadert a Securitate módszereire emlékezteti az, hogy ilyen nagy fokú politikai befolyása lehetett a titkosszolgálatoknak, írja. 

Az európai ügyészség főügyészének kinevezése kapcsán a román kormánynak egyébként kötelessége egy hivatalos állásfoglalást kialakítani, amit Brüsszelben is be fognak mutatni, ez viszont nem Tudorel Toader hatásköre.

Az már kiderült, hogy a román kormány hivatalosan nem támogatja Kövesi kinevezését, illetve a kabinet semleges álláspontot igyekszik képviselni. Teszi ezt úgy, hogy Kövesi elég nagy népszerűségnek örvend Európában, többek között az Európai Parlament legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt is támogatásáról biztosította.

Hirdetés