Laura Codruţa Kövesi
uniós DNA
szabot
2019. február 4. hétfő, 21:35
Az elbíráló bizottság az első helyen ajánlja, a francia és a német ügyész előtt.

Laura Codruţa Kövesi, Románia volt főügyésze a legesélyesebb jelölt az európai ügyészség élére. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2018 nyarán leváltott vezetője az első a közül a három jelölt közül, akit a pályázatokat elbíráló bizottság ajánl az Európai Parlament elnöke és az igazságügyi miniszterek tanácsának elnöke figyelmébe.

Előbbi Antonio Tajani, utóbbi a sors fintora és Románia soros EU-elnöksége révén Tudorel Toader. Aki ugye kezdeményezte Kövesi leváltását a DNA éléről, amikor mintegy fél év lett volna hátra a vezetői megbízatásából.

Kövesit a francia Jean-Francois Bohnert és a német Andres Ritter követi a befutói listán, a sorrend az elbíráló bizottság preferenciáját is jelzi, áll a dokumentumon, amelyet Sebastian Lăzăroiu európai parlamenti képviselő hozott nyilvánosságra jókora malíciával:

Az Európai Ügyészség feladata az EU költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel, úgy mint az EU pénzügyi alapjait érintő 10 000 eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló ÁFA csalások kapcsolatos nyomozás és vádemelés. Az Európai Ügyészség létrejöttét megelőzően ilyen bűncselekményekkel kapcsolatban csak a nemzeti ügyészségek nyomozhattak és a hatáskörök nem léphette át az adott ország határát.

A 28 uniós tagállam közül eddig 22 csatlakozott az európai ügyészséghez, köztük Románia. A szervezet európai delegált ügyészekre építve decentralizáltan működik minden egyes tagállamban. A luxemburgi központi irodában az európai főügyész és 20 európai ügyész irányítja a technikai és nyomozó állomány munkáját.

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.