Laura Codruţa Kövesi
uniós DNA
szabot
2019. február 4. hétfő, 21:35
Az elbíráló bizottság az első helyen ajánlja, a francia és a német ügyész előtt.

Laura Codruţa Kövesi, Románia volt főügyésze a legesélyesebb jelölt az európai ügyészség élére. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2018 nyarán leváltott vezetője az első a közül a három jelölt közül, akit a pályázatokat elbíráló bizottság ajánl az Európai Parlament elnöke és az igazságügyi miniszterek tanácsának elnöke figyelmébe.

Előbbi Antonio Tajani, utóbbi a sors fintora és Románia soros EU-elnöksége révén Tudorel Toader. Aki ugye kezdeményezte Kövesi leváltását a DNA éléről, amikor mintegy fél év lett volna hátra a vezetői megbízatásából.

Kövesit a francia Jean-Francois Bohnert és a német Andres Ritter követi a befutói listán, a sorrend az elbíráló bizottság preferenciáját is jelzi, áll a dokumentumon, amelyet Sebastian Lăzăroiu európai parlamenti képviselő hozott nyilvánosságra jókora malíciával:

Az Európai Ügyészség feladata az EU költségvetéssel szemben elkövetett csalásokkal és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel, úgy mint az EU pénzügyi alapjait érintő 10 000 eurót meghaladó csalások, vagy a határokon átnyúló ÁFA csalások kapcsolatos nyomozás és vádemelés. Az Európai Ügyészség létrejöttét megelőzően ilyen bűncselekményekkel kapcsolatban csak a nemzeti ügyészségek nyomozhattak és a hatáskörök nem léphette át az adott ország határát.

A 28 uniós tagállam közül eddig 22 csatlakozott az európai ügyészséghez, köztük Románia. A szervezet európai delegált ügyészekre építve decentralizáltan működik minden egyes tagállamban. A luxemburgi központi irodában az európai főügyész és 20 európai ügyész irányítja a technikai és nyomozó állomány munkáját.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29811
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.