Ne szedjen megfázásra forró italporokat, átverik velük a betegeket!

Az agyonreklámozott szerekben több a cukor, mint a hatóanyag, hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédők.
Hirdetés

A téli szezonbetegségek, illetve a naponta több halálos áldozatot követelő influenzajárvány időszakában szinte minden második reklám a tévében valamilyen csodaszert reklámoz. Pár éve váltak itthon is népszerűvé a különböző, forró vízben oldódó italporok, melyeket megfázásra, lázcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra is ajánlanak, ráadásul még ízletesek is.

Az InfoCons fogyasztóvédelmi szervezet legújabb tanulmánya arra mutat rá, hogy ezek az úgynevezett csodaszerek valójában többet ártanak, mint használnak a szervezetnek. Vizsgálatukból kiderült, többségük többféle adalékanyagot és sok-sok cukrot tartalmaz.

Húsz készítményt vizsgáltak meg, köztük a gyógyszertárakban leginkább keresett Coldrexet, a Fervexet, a Modafent és a Gripovitet, és megállapították, hogy olyan mesterséges édesítőszereket tartalmaznak, mint például a szacharin (E954), az aszpartám (E 951), a ciklaminsav (E952), aceszulfám-K (E 950). A porok 70 százaléka cukor vagy cukorhelyettesítő: egyetlen tasakban két és fél kiskanál édesítő található. A szedésük körülbelül annyit ér, mintha két és fél kanál cukrot megennénk, csakhogy az árszabásuk tízszerese a cukornak. A leginkább a cukorbetegek – vagy inzulin-rezisztensek – számára lehet veszélyes a fogyasztásuk. A porok ugyanakkor jelentős mennyiségű nátriumot, tehát sót is tartalmaznak.

Az InfoCons arra figyelmeztet, hogy legyünk fokozottan elővigyázatosak, ha ilyesmit vásárolunk, mindig olvassuk el a gyógyszer leírását, és ha megfázunk, válasszuk inkább a „klasszikusokat”, a paracetamolt, az aszpirint és az ibuprofent.

 

Hirdetés