Páratlan freskó bukkant elő a lánymentő Szent Lászlóról Marosvásárhelyen

Több erdélyi freskó mutatja be a híres Szent László-legenda jelenetét, de a most feltárt vártemplombeli falkép valamiben mégis egyedülálló.
Hirdetés

Javában tartanak a felújítási munkálatok Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttesében, a marosvásárhelyi Vártemplomban, ahol a korábbi (1970-es) szakszerűtlen felújítás nyomait is igyekeznek eltüntetni. Folyamatban van a cementvakolatok, betonozások eltávolítása és a szentély ablakainak restaurálása, ugyanakkor régészeti feltárások és falkutatások is zajlanak.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a Facebookon közzétett fotókkal engedett betekintést a munkálatokba, és számolt be arról a különleges falfestmény-részletről, amit az orgonakarzat északi oldalának felújításakor tártak fel Kiss Lóránd restaurátor vezetésével. A freskórészlet Szent Lászlót ábrázolja, azt a legendát idézve meg, melyben a későbbi lovagkirály megmenti a kunok (egyes kutatók szerint besenyők) fogságába esett magyar lányt.

„A középkori Erdély első olyan Szent Lászlót ábrázoló falképe, amely egy jelentős település templomában kerül elő (általában falusi templomokból ismerünk ábrázolásokat), a székelység legfontosabb városában. (…) A keleti hagyományokat tükröző Szent László ábrázolás utolsó jelenete került elő és reméljük, hogy a középkori magyar művészet eme jelentős emlékének több részlete is feltárul az elkövetkező hetekben.” – írja Soós a leletről.

Érdemes a többi fotót is megnézni bejegyzésében, amely a vártemplom felújításának többi látványos eredményét mutatja be.

A magyar állam támogatásával megvalósuló restaurálás előtt régészeti kutatásokat végeztek a templom szentélyében, ahonnan több, 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány került elő. A tervek szerint a felújítás 2019 végére fejeződik be. A templomot a 14. században a ferencesek építették. A szentélyt 1400 őszén szentelték fel, de a teljes templomot csak 1490-ben. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt, így a templom 1557-1559 környékén a reformátusok tulajdonába került.

Hirdetés