Naponta 140 rákbeteg hal meg Romániában, és ez a szám évről évre nő

Miközben az egészségügyi tárca mind a mai napig nem vezet naprakész nyilvántartást a rákbetegekről, egyre több embert érint a betegség.
Hirdetés

A rákellenes küzdelem világnapja alkalmából a romániai rákbetegek egyesületeinek föderációja felhívja a figyelmet néhány olyan problémára, mely a hazai daganatos betegeket érint. A legújabb adatok szerint naponta 140-en, évente közel 51 ezren halnak meg Romániában előrehaladott daganatos megbetegedések következtében. Sokkoló adat, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott a rákban elhunyt betegek száma.

Csak tavaly 83 ezer 461 új beteget diagnosztizáltak, de mivel Románia még mindig nem vezet naprakész nyilvántartást a rákbetegeiről, ez a szám csak becsült érték, mely a temesvári és a kolozsvári regionális statisztikákon alapszik. Az előfordulás szerint – nemre való tekintet nélkül – a leggyakoribb a tüdőrák, a mellrák, a prosztatarák, a húgyhólyagrák és az emésztőszervi rák. A betegek számának drasztikus növekedése azzal is összefüggésbe áll, hogy megelőző programok hiányában rendszerint túl későn derül ki a betegség, amikor már nem sokat lehet tenni a gyógyulásért.  

Egy országos onkológiai stratégiával, átfogó megelőzési és tájékoztatási programokkal nem tartanánk jelenleg ott, hogy Romániában a legmagasabb a rák miatti elhalálozás az Európai Unió tagországai közül – erre már a Romániai Orvosok Kollégiuma figyelmeztet, mely az egészségügy erre vonatkozó hiányosságait is sorra vette, köztük az orvoshiányt, a rákellenes programok alulfinanszírozottságát és a merev egészségpolitikát.

Hirdetés