Csúnyán elbánt az autópályaépítéssel az idei költségvetés

A Moldvát Erdéllyel összekötő, tavaly nagy dirrel-durral bejelentett centenáriumi sztrádából konkrétan 200 méter készülhet el idén.
Hirdetés

A közlekedési minisztérium 2019-ben összesen 11,6 milliárd lejből gazdálkodhat, ami közel 55 százalékkal több, mint amennyi a tavaly a rendelkezésére állt. Ez önmagában még jól is hangzik, de a mérsékelt optimizmus csak addig tart, amíg meg nem nézzük, mire elég ez az összeg. Pontosabban mire nem elég, illetve milyen kevés közúti beruházás valósulhat meg belőle.

Az összeg felét, mintegy 5,6 milliárd lejt költenek a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, amiből 4,1 milliárd lej az uniós pályázatok kiegészítésére megy el. A legnagyobb összeget, 362,84 millió lejt a brăilai Duna-híd megépítésére fordítják, melyet a román sajtó csak Golden Gate hídnak csúfol, valószínűleg kinézete miatt.  

A még mindig a Bechtel-örökségtől szenvedő észak-erdélyi autópálya 164,4 millió lejből épülhet tovább,

hasonló összeggel szánják meg a nevetségesen lassan haladó Szászsebes és Torda közötti 70 kilométeres autópályát, amely elviekben 2016-ban kellett volna kapcsolatot teremtsen az A1-es (Szeben – Szászsebes – Déva – Temesvár – Arad – Nagylak), illetve az A3-as (Brassó – Fogaras – Marosvásárhely – Torda – Kolozsvár – Nagyvárad – Bors) autópályával.

Ahhoz képest, mennyi félbehagyott beruházás van szerte az országban, a kormány viszonylag nagy költséget különít el új beruházásokra, ilyen például a Craiova és Piteşti közötti gyorsforgalmi út, amely 151 millió lejt happol el a már folyamatban lévő építkezésektől. Szintén idén rajtol a Nagyszeben– Piteşti sztráda építése, mint ahogy Bukarest vagy Bákó körgyűrűjének, illetve Temesvár körgyűrűje déli szakaszának megvalósítása.

Moldváról mintha megint megfeledkeztek volna a költségvetés tervezésekor,

Hirdetés

pedig az Egyesülés sztrádának elnevezett, Iaşi-t Marosvásárhellyel összekötni hivatott autópályát még törvénybe is iktatták, amit Klaus Iohannis államfő ünnepélyes ceremónia keretében ki is hirdetett. Bár úgy illett volna, hogy a centenárium évére elkészüljön a pálya, 2018-ban még csak az első kapavágásig sem jutottak el, pedig igény volna rá, több moldvai egyesület petíciózott és tüntetett is a megvalósításáért.

A centenáriumi ígéretek ellenére a költségvetés mindössze 9 millió lejt (2 millió eurót) szán erre az autópályára, ami 200 (!) méter autópálya építésére lenne elég. Igaz, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság most azt ígérte, hogy 37 millió lejes hitelhez folyamodik a Moldvát Erdéllyel összekötő centenáriumi autópálya finanszírozására, de ez sem nyugtatja meg a moldvai kedélyeket. Nem is csoda, hiszen a sztráda ötlete még a Tăriceanu-kormány idején merült fel, tíz év alatt pedig még csak a tervezésig jutottak.

Hirdetés