Nem lehet elítélni a pedofíliával gyanúsított népdalénekes ortodox pópát

Annak ellenére, hogy több tanú is igazolta Pomohaci beteges hajlamait, ügyét elévülés miatt ejtették.
Hirdetés

Megúszta a börtönbüntetést a népdalénekesként is szép karriert befutott volt székelymosoni (Moşuni) ortodox pap, annak ellenére, hogy több tanú is igazolta, kiskorúakkal kezdeményezett és tartott fenn szexuális kapcsolatot. A vádakat azért ejtették az ügyészek, mert a feltételezett bűncselekmény óta eltelt tíz év, ezzel pedig elévült Cristian Pomohaci büntethetősége.

A házkutatások során kiderült, hogy az egykori lelkipásztor rendszeresen látogatott melegeknek szóló internetes oldalakat, ami önmagában nem bűncselekmény. Az viszont terhelő körülmény, hogy Pomohaci több kiskorút is megkörnyékezett, erről maguk a – ma már felnőtt korú – áldozatok számoltak be. Egy tanú, aki jelenleg Hollandiában egyetemista, azt állította, hogy 16 évesen háromszor is szexuális kapcsolatot létesített a volt pópával, aki fizetett a szolgáltatásáért.

Pomohaci ellen csak azt követően indult bűnvádi eljárás, hogy egy 22 perces hangfelvétel került a nyilvánosságra, amin jól hallható, miként próbál rábeszélni egy 17 éves fiút arra, hogy feküdjön le vele.

Egy másik ügyben egyébként adócsalással vádolták, és miután beismerő vallomást tett, egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Botrányai miatt a szebeni érsekség örökre eltiltotta a papságtól. Nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget, laikus teológusként viszont szociális-filantróp, kulturális, oktatási tevékenységeket folytathat, és énekesként is tevékenykedhet, amiből simán megél élete végégig, ugyanis rajongói tántoríthatatlanul hisznek az ártatlanságában. Közösségi oldalát jelenleg is több mint 185 ezren követik. 

Hirdetés